• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMAČKOJ POTREBNI RADNICI SVIH PROFILA! OVO SU USLOVI ZAPOŠLJAVANJA: Postoji i "caka", a cene smeštaja su najveći šok

Autor Ivana Vlajković

Emina Vojinović iz agencije za zapošljavanje objasnila je uslove zapošljavanja u Nemačkoj.

 shutterstock_304392776.jpg Izvor: Jens Goepfert/Shutterstock

Nemačka novim zakonom, čiji je nacrt objavljen 29. marta, predviđa podsticaj za stanovnike koji nisu u Evropskoj uniji, a planira da privuče oko 50.000 radnika samo sa Zapadnog Balkana. Zapošljavanje u ovoj zemlji se ostvaruje na tri načina, preko diplome, na osnovu najmanje dve godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i preko ugovora sa poslodavcem. 

Međutim, postoji i nekoliko novina. "Prvi način zapošljavanja jeste i dalje kvalifikacija, odnosno nostrifikacija diplome i radni ugovor. Drugo jeste radno iskustvo, najmanje dve godine radnog iskustva u tom zanimanju koje žele osobe da obavljaju u Nemačkoj. Jedna novina u tom načinu jeste sama nostifikacija. Do sada je bilo neophodno da se podnese zahtev za nostrifikaciju odavde, međutim prema novom zakonu moći će da se obavlja paralelno u Nemačkoj. Znači moći će osoba da obavlja svoj posao u Nemačkoj i da se vrši nostrifikacija diplome i to je jako bitno i to je novina. I treća jeste potencijal", kazala je za emisiju Mi danas na K1 Emina Vojinović iz agencije za zapošljavanje De Team. 

Sagovornica objašnjava da se treći način zapošljavanja, potencijal, odnosi na kartu šanse, odnosno na sistem bodovanja. "Oni su odredili da će morati da se sakupi minimum šest bodova. Najpre će se bodovati znanje jezika, gde osoba može da prikupi do tri boda. Ukoliko poseduje sertifikat engleskog jezika na nivou c1, to je još jedan bod. Druga kategorija jesu osobe koje imaju manje od 35 godina, one dobijaju dva boda i osobe koje imaju ispod 40 godina dobijaju jedan bod. Nostrifikacija ako se uradi iz Srbije nosi četiri boda. Nije neophodan ugovor, već će to biti kao traženje posla u Nemačkoj. Osoba će moći da radi i dodatni posao. Jedina caka jeste da će osoba morati da ima neku osiguranu sumu na računu u svrhu traženja posla", objasnila je Vojinović način zapošljavanja u Nemačkoj. 

Zapošljavanje u Nemačkoj
Izvor: Youtube / K1 Televizija

Istakla je da ova zemlja traži radnike svih profila, ali da su ipak najpopularniji vozači, medicinsko osoblje, vaspitačice, zanatlije svih vrsta, konobari i kuvari. Vojinović je otkrila da radnici za početak u najvećem broju slučajeva stanuju u stanovima koje dele sa drugim osobama i da žive u jednoj sobi koji plaćaju između 350 i 400 evra.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Idete kod Svaba da radite?!

Bojan

Njima trebaju jeftina, kvalifikovana radna snaga i da poznaju nemacki. Treba im radnika i ima posla. Al da vam kazem sa lica mesta, kad se dodje na posao 300 zahteva imaju i al prvi i osnovni je da ne trazis vise od plate koju stagnira od 2019.

Balkan info i Heppy za polusvet.

Ko još ide na Nemačku pored Rusije?

special image