• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRŽIŠTE NEKRETNINA PRED NAJVEĆIM KRAHOM U POSLEDNJIH 15 GODINA! Jedan sektor KRITIČAN, kupci bukvalno beže od njega

Autor Ivana Vlajković

Predviđa se da će se sektor komercijalnih nekretnina suočiti sa ekonomskim krahom koji će biti gori nego finansijska kriza iz 2008. godine.

 Najveći krah tržišta nekretnina u poslednjih 15 godina Izvor: Shutterstock

Iz Investicione banke "Morgan Stenli" u Americi saopšteno je da se predviđa da će se sektor komercijalnih nekretnina suočiti sa ekonomskim krahom koji će biti gori nego finansijska kriza iz 2008. godine. Ovo upozorenje se najviše odnosi na poslovne prostore.

"Komercijalne nekretnine, koje se već suočavaju sa izazovima zbog kombinovanog rada od kuće i iz kancelarije, moraju da refinansiraju više od polovine svog hipotekarnog duga u naredne dve godine“, napisala je u izveštaju Lisa Šalet, glavni investicioni direktor Investicione banke "Morgan Stenli". 

Šalet je napisala da se tržište suočava sa "ogromnim izazovima", a analitičari predviđaju krah tržišta nekretnina koji će, prema njihovim rečima, u sektoru poslovnih prostora biti 40 odsto gori nego u finansijskoj krizi iz 2008. godine. Mnogi strahuju da će ovaj sektor sledeći "pasti" zbog epidemije koronavirusa i kraha banke Silicijumske doline jer se očekuje da kamatne stope rasti i nastaviti da uzimaju danak na različitim tržištima.

Visoke kamatne stope, koje su sprovedene u nadi da će obuzdati inflaciju, podigle su cene ljudima koji žele da kupuju i refinansiraju projekte. Federalne rezerve povećale su troškove zaduživanja u najvećem skoku od 1980-ih, dovodeći stope sa skoro nule na više od 4,75 odsto u prošloj godini.

Banke se sve više ustručavaju da daju kredite zbog straha da neće moći da budu isplaćeni. "Banke koje imaju značajan broj kredita za poslovne prostore u svom portfelju suočavaju se sa nekim turbulencijama“, rekao je za newsweek.com Robert Hoket, stručnjak za finansijsku regulativu na Univerzitetu Kornel.

Zabrinutost Lise Šalet odražava one koje je izneo izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask, koji je prošle nedelje tvitovao da su dugovi za poslovne prostore "daleko najozbiljnije pitanje koje se nazire".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Koko

Vazno je da je euro jos uvijek kao 2010-e i to moze samo u Srbiji i znaci nema inflacije hahaha

BB

@Koko To bi ustvari značilo da je inflacija dinara jednaka inflaciji evra.

Serbia forever

Sve dok se štampaju dolari i evri, neće biti smanjene kupovine nekretnina, već obrnuto. Ko će da drži pare u banci, koje gube na vrednosti 15- 20% godišnje!? Pogledajte cene novih vozila prošle i ove godine, pa će vam biti jasno....

special image