• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Beogradu 9.000 jeftinih stanova

Kupci prvog stana će plaćati stanove izgrađene na mestu nekadašnje kasarne "4. Jul" u Beogradu 1.200 evra po metru kvadratnom.

Cena za ostale kupce će biti niža od 1.290 evra za kvadrat, piše današnja "Politika".

Beogradski dnevnik tvrdi da će osim na ovo lokaciji, stanovi biti građeni i na placu Industrije motora i traktora (IMT) na Novom Beogradu, za koju su se pre dve godine grčevito nadmetali Filip Cepter, koji je čak ponudio 121 milion evra, Petar Matić, vlasnik MPC-a, i Goran Novaković, vlasnik Meridijan grupe.

Na ovim lokacijama moglo bi da bude sagrađeno oko 9.000 stanova.

Poznavaoci tržišta tvrde da je moguće prodati bar 10.000 jeftinih stanova u ovom trenutku, ali pitanje je isplati li se državi da na skupim placevima, poput ovog novobeogradskog, zida ispod tržišne cene.

Nakon socijalista i demokrata u projekat izgradnje "jeftinih" stanova uključuje se i G17 plus.

Tako je ministarstvo ekonomije Mlađana Dinkića predložilo da se stanovi grade na placu IMT-a nakon stečaja ove kompanije.

Deo tih nekretnina otišao bi na namirenje poverilaca, a ostatak bi bio ponuđen na tržištu.

Prema preliminarnim procenama na tih 36 hektara moglo bi da bude sagrađeno 200.000 kvadrata ili 4.000 stanova. Budući da se deo placa nalazi u prvoj, a deo u drugoj zoni, prema vladinoj uredbi cena kvadrata ne bi trebalo da bude viša od 1.600 evra, koliko je propisano za drugu zonu.

Prva zona nije ni obuhvaćena ovom uredbom pa se i ne zna kolika bi bila cena kvadrata, ali ona trenutno na tržištu dostiže i do 2.000 evra.

Nebojša Nešovanović, konsultant za nekretnine, naglašava da Beogradu nedostaje oko 30.000 stanova.

"Ako bi država IMT-ovo zemljište dala na licitaciju, malo je investitora koji su trenutno spremni da kupe toliki plac. I da ga kupe sigurno bi taktizirali i ne bi gradili ceo blok odjednom nego postepeno u narednih deset godina. Efekti na građevinsku industriju i tržište nekretnina bili bi mali. Ali, ako bi se primenio model kao u kasarni '4. Jul', korist bi bila dvostruka. Tržištu bi bio isporučen veliki broj stanova što bi oborilo sada visoke cene zbog izuzetno male ponude", ističe Nešovanović.

Urbanistički projekat za kasarnu "4. jul" je urađen i prosleđen je Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, Građevinskoj direkciji Srbije i Sekretarijatu za urbanizam Beograda.

Ovim dokumentom predviđene su zgrade sa stanovima i poslovnim prostorom, obdaništa, škole, sportski tereni, parkinzi, garaže.

Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, najavljuje da će u narednih mesec ili dva biti izdate lokacijske dozvole i započeti radovi.

Tender za izvođače radova biće raspisan u međuvremenu.

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, pre dva dana je najavio da bi cena kvadratnog metra stana u ovom naselju mogla da bude niža od 1.200 evra.

Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije, investitor ovog posla najpre je bio skeptičan prema izjavi ministra, a potom je objasnio da će samo za kupce prvog stana kvadrat biti jeftiniji od 1.200 evra, dok će za one koji ne kupuju prvi put krov nad glavom cena biti između 1.200 i maksimalnih 1.290 evra, koliko izvođači prema vladinoj uredbi najviše smeju da cene kvadratni metar.

Upitan od čega zavisi cena i kada će ona biti formirana, Grujić kaže da infrastrukturno uređenje lokacije diktira cenu i ona će biti konačno određena kada svi projekti budu završeni.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image