• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAPRENO! KILOGRAM MEDA KOŠTA 1.500 DINARA, A BIĆE JOŠ SKUPLJI: Debelo platite "zlato u tegli", a postoji veliki rizik

Autor Ivana Vlajković

Bagremov med košta 1.500 dinara po kilogramu, a očekuje se da će cena još da raste.

 Cena meda u Srbiji 2023 Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Bagremov med ne može da se kupi za manje od 1.500 dinara po kilogramu, a očekuje se da će njegova cena ići i do 1.800. Livadski med košta oko 1.200, a suncokretov oko 1.000 dinara. Prema procenama stručnjaka, na našem tržištu ima oko 40 odsto ove robe koja je falsifikovana.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović ne očekuje da će cene meda da skaču, ali prema njegovim rečima, neće ni padati. Put do pravog meda nije jednostavan a ni jeftin, pa je zbog toga na tržištu sve više lažnog.

"Falsifikata ima stalno, pa se ove godine beleži i sve veći broj do sada nepoznatih firmi na tržištu sa medom sumnjivog kvaliteta. Procena je da na tržištu Srbije ima oko 40 odsto falsifikovanog meda. I to je prvi put da ga kod nas ima manje nego u Evropskoj uniji, gde je taj procenat oko 50. Uz lažni med, veliki problem svake godine je i trovanje pčela", kazao je Živadinović.

Dugoočekivano proleće, koje nikako da se ustali, utiče i na pčelarstvo. Prolećni razvoj pčela ove godine, smatra Živadinović, nije preterano obećavajući, zbog promenljivog vremena. Matice su zbog toga, već dva puta smanjivale polaganja jaja ili ga potpuno prekidale. "Pčelari koji su uradili sve što treba i uzimili pčele sa dovoljnim zalihama hrane nemaju razloga za veću brigu", naglašava Živadinović.

(MONDO/Novosti)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

To je stara cena

Već 6 meseci ako ne i više kg kvalitetnog bagrema je crvena i po, a livadski oko hiljadu do 1200 dinara, očekuje se sve veća nestašica svake godine jer pčele umiru, sve veća je zagađenost širom Srbije, pa je normalno da će cena rasti. Isto toliko košta kutija običnog leka, a to je manje od 5 najjeftinijih paklica cigareta, ali med je daleko zdraviji i ukusniji, tako da vredi svaku paru

Dragan

Ja sam pčelar i svoj med teško prodajem za 1.000 din. Ovo sa cenom od 15 evra je mlaćenje prazne slame. Konzumentima meda preporučujem da se drže svog pčelara i neće morati da brinu za kvalitet a ni za cenu.

Bleki

Pa naravno kad pčele dolaze sa bagremara u Ukrajini. Definitivno je svet poludeo.

special image