• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠOK PODACI U SRBIJI! OVA HRANA JE NAJVIŠE POSKUPELA: Koristi se svaki dan, a košta skoro duplo više nego prošle godine

Autor Ivana Vlajković

Potrošačke cene u martu 2023. povećane su za 16,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

 prodavnica Izvor: Shutterstock/Syda Productions

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su potrošačke cene u martu 2023. povećane za 16,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. 

Statistika pokazuje da su hleb i žitarice poskupeli za 25,2 odsto u odnosu na prošlu godinu. Meso ima veću cenu za 19,1 procenat, a cena ribe je skočila za čak 26,7 odsto. Prema podacima pomenutog zavoda najviše su poskupeli mleko, sir, jogurt i jaja. Cena ovih proizvoda veća je u odnosu na onu od prošle godine za 42,2 odsto. 

Povrće je poskupelo za 33,4 odsto, a voće za 18,4 procenata. Što se tiče alkoholnih pića, najviše je poskupelo pivo, i to za 12,6 odsto u odnosu na mart 2022. godine. Osim namirnica, cene su skočile i iznajmljenim stanovima, ali i električnoj energiji. Stvarne stambene rente poskupele su za 32,2 odsto, dok su električna energija i gas dostigli inflaciju od 24,2 odsto.

Takođe su skočile i cene ugostiteljskih usluga i to za 17,4 odsto. Hrana u ovim objektima poskupela je za 17,9 procenata, a što se tiče jela najveći skok cena se primećuje kod variva. Varivo u ugostiteljskim objetima poskupelo je za 21,3, a salata za 20,3 odsto. 

Alkoholna pića u ugostiteljskim objektima poskupela su za 14,2, bezalkoholna za 16 odsto, a za cenu prenoćišta treba izdvojiti za 19,7 procenata više nego u martu prošle godine. Ugostiteljske usluge u Vojvodini su poskupele još više, za 20,5 odsto pri čemu su cene hrane povećane za 24,7 procenata, cene alkoholnih pića za 15,6, a bezalkoholnih za 20,5 odsto, dok su prenoćišta poskupela znatno manje, za 5,5 procenata.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 36

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Ako vam na kraju meseca nešto ostane, znači da niste sve platili....

cuti moze gore

Ma pustite to nego sta se desava u Ukrajini, je l' kriza u Nemackoj? Da li se Poljska ubrzano naoruzava? Je l' dolazi Hari na Carlsovo krunisanje? Kako tece sudjenje Trampu? Koji su novi tajni planovi duboke drzave? Je l' Kinezi vracaju Tajvan? Oce pingvini i beli medvedi preziveti globalno zagrevanje?

Serbia forever

@cuti moze gore u Ukrajini hoće da izginu, u Nemačkoj traže po kontejnerima da jedu, u Francuskoj hoće svi odmah u penziju, Poljaci se odriče odlaska na odmor, da bi naoružali državu, Kinezi iz Kine hoće na Tajvan, a na Tajvanu žive sve Kinezi koji neće u Kinu, duboka država je u dubokoj krizi, u Engleskoj prinčevi čekaju kraj Premijer lige, da vide ko će biti krunisan, mi ne damo Kosovo, ali tamo ne možemo da odemo, u Grčkoj je tolika kriza, da će svi spavati napolju, da bi primili što više turista, u CG će se ovo leto biti za 70% veća popunjenost, nego prošlo leto, al' u zatvorima, u Srbiji smo seli u vezi voz za EU, al' i sa njim će nam trebati najmanje decenija da tamo stignemo, ako koga zateknemo....

special image