• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LOŠE VESTI! ZAŠTO BANKE ODBIJU KLIJENTE ZA KREDIT: Bankari zbog jedne loše srpske navike odmah stavljaju na CRNU LISTU!

Autor Ivana Lazić

Banke neretko odbiju klijente za kredit, bez objašnjenja zašto zahtev nije prihvaćen.

 Zašto banke odbijaju klijente za kredit Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Mnogima se desilo da apliciraju za keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit kod banke i da budu odbijeni za isti, a najčešće ne dobiju odgovor zašto su odbijeni. Banke imaju svojevrsno "diskreciono pravo" da vam ne kažu zašto su vas odbili za kredit.

Banke pre nego što odobre bilo koji kredit, rade detaljnu proveru kreditne istorije i kreditne sposobnosti potencijalnog klijenta. Najveći deo te provere ide kroz Kreditni biro. Tek kada banka proceni da klijent ispunjava sve uslove i da mu je Kreditni biro "čist", onda se kreće sa odobravanjem kredita.

Najčešći razlog za odbijanje pri apliciranju za kredit jeste prethodno kašnjenje u plaćanju kredita koje zabeleženo u Kreditnom birou. Pored toga, banke znaju da odbiju i ukoliko ste se, na primer, kladili na neku utakmicu i to platili direktno sa kartice.

To su neki od najčešćih razloga zašto banke mogu da vas odbiju kada aplicirate za kredit. Za bankare obe ove stvari znače da biste vi (potencijalno) mogli da budete rizičan klijent. 

Savet je da ako već upražnjavate pomenute kladioničarske aktivnosti plaćajte u kešu, a ne karticom. Što se tiče većeg dela problema, a to su ubeležena kašnjenja u Kreditnom birou - njih morate uvek da predupredite.

Ukoliko imate kredit u otplati i procenite da biste mogli da imate problem u otplati koji bi izazvao veća kašnjenja, potrebno je da odmah razgovarate sa svojom bankom i pokušate da se dogovorite o reprogramu kredita kroz produženje roka otplate ili kroz grejs period. Ukoliko ne uspete da se sa bankarima dogovorite oko ove mogućnosti, onda treba uvek u vidu da imate i mogućnost refinansiranja pod povoljnijim uslovima od kredita koji trenutno otplaćujete.

(Mondo/Kamatica)

Pročitajte i ovo:

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Safistafisticki

Ja radim u kladionici i jednom sam hteo da dignem kredit na smesnih 200.000 din, ali nisam mogao, jer sam rizican klijent zato sto radim tu gde radim. Iako mi plata uredno leze svakog prvog u mesecu, a nikad tiket nisam odigrao placajuci karticom samo kesom i to bas zbog toga, jer znam da banka to moze da proveri.

S

@Safistafisticki da ali zato s'druge strane kada neko dobije u Mozzartu milion i prebaci na svoj tekući, ova na šalteru kaže "gle ovu mačkicu", "le prrr".

Kvisko

@Safistafisticki Pokusaj u drugoj banci....

special image