• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONTAŽNE KUĆE POSKUPELE, ALI SVE GOTOVO ZA 5 DANA: 300€ kvadrat za sivu fazu, a evo koliko novca treba za "ključ u ruke"

Autor Ivana Lazić

Oko 10 odsto novih kuća u našoj zemlji pripada upravo kategoriji montažnih, a cene materijala potrebnih za izradu porasle su i do tri puta.

 Cene montažnih kuća 2023 Izvor: Kwangmoozaa/Shutterstock

Cene montažnih kuća porasle su za 50 odsto, jer su se cene materijala koji se koristi za njihovu izradu, menjale tri puta za nekoliko godina. Cene variraju u odnosu na dizajn, debljinu zidova, toplotnu provodljivost i još neke karakteristike, i kreću se od 300 do 450 evra za kvadrat u sivoj fazi, dok "ključ u ruke“ košta od 500 do 700 evra.

U Srbiji ima nekoliko hiljada montažnih kuća, a u ponudi su različite vrste objekata, od vikendica do porodičnih kuća. Osim što su relativno jeftinije u odnosu na tradicionalne, izgradnja montažnih kuća je brža i jednostavnija. Takođe, ove kuće su često energetski efikasnije i ekološki prihvatljivije, a kod njih su i troškovi niži. Uz to, pružaju i fleksibilnost dizajna, kao i mogućnost izgradnje u zaštićenim područjima.

"Rast cena materijala uticao je i na finalnu cenu kuća, a bilo je u više navrata priličnih poskupljenja. Ipak, interesovanje ljudi za montažne kuće se nije menjalo, ostalo je isto. Prosečna cena sive faze je 300 evra po kvadratnom metru, a po principu ‘ključ u ruke’ 650 evra. Materijali koje ugrađujemo su ekološki i zdravi, gradnja je brza, a cena povoljnija od zidanih kuća",  objašnjava komercijalista Andrijana Jaćimović.

Siva faza obuhvata iskop, izradu temelja, postavljanje zidova i krova, što znači da je objekat pokriven i dovoljno zaštićen za naknadno otpočinjanje faze zanatskih i završnih radova. Ako se kupac odluči na ovakvo rešenje pet dana je dovoljno da se namontira jedan objekat, dok je za "ključ u ruke“ potrebno do 40 dana od potpisivanja ugovora.

Jedan zid montažne kuće menja 80 centimetara betona, tako da je mnogo lakše zagrejati je u odnosu na zidanu, a isto tako je leti mnogo prijatnije u montažnoj nego u kući čvrste gradnje.

"Montažna kuća štedi novac ne samo kada je reč o njenoj izgradnji, već i dok se živi u njoj. Povoljnija je u svakom smislu od zidanih kuća, a i svakako je energetski efikasnija jer su takvi materijali“, naglasila je.

(Mondo/Biznis)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image