• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DNEVNICA VEĆA OD 50 EVRA, A NEMA KO DA RADI! Gazde daju i smeštaj i hranu - Posao je težak, ali dobro plaćen

Autor Ivana Vlajković

Ove sezone berači malina mogu da zarade i 50 evra na dan.

 Dnevnica za branje malina 2023 Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ove sezone dnevnica za radnike koji beru maline iznosi i više od 5.000 dinara. Pojedini malinari beračima plaćaju i 50 evra za dan. 

Ukoliko malinari beračima daju smeštaj i hranu, dnevnica u dogovoru sa radnikom bude nešto manja. Mnogi malinari strahuju da ove godine neće moći da pronađu radnike za branje malina, naročito jer su prošle sezone sa tim imali problem. 

Malinari se slažu da branje "crvenog zlata" nije lak posao, ali navode da je dobro plaćen. Vladan Rajaković, malinar, naveo je da će ove godine prinos malina biti dosta bolji. "Sneg, srećom, nije naštetio ovogodišnjem rodu. Uglavnom, moje maline su plaćene, znam iz drugih izvora da neki imaju tih problema. Ove godine prvi put možda ulazim u problem jer ću morati da imam radnike, dosad sam brao sa ukućanima. Problem može da bude u ceni koju nagađamo da će biti 200, 300 dinara, pa ne znam kako ću se uklopiti s radnicima. Još nisam pokušavao da ih tražim. Bilo je teško naći ih iako je dnevnica bila i do 5.000 dinara, mnogima je deo roda propao u nedostatku radne snage", požalio se Rajaković.

Podsetimo, s obziorm na to da je prošle godine bio primetan manjak domaće radne snage kao moguće rešenje za uzgajivače navodila se mogućnost upošljavanja radnika iz Istočne Evrope, ali i iz Azije, koji su u Srbiji već angažovani na drugim sezonskim poslovima.

Inače, cena maline za 2023. godinu, po procenama nekih stručnjaka, neće prelaziti 300 dinara, a čak možda i bude dosta manja.

(MONDO/Kurir.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bakster

Navijamo da cena malina bude 100 dinara da i mi iz Srbije mozemo da ih priustimo svojoj deci, a ne ko ranije da konacan proizvod kosta ko zlatan lancic

Goran

@Bakster Mi sa sela navijamo da vam vekna hleba u gradu bude 250 dinara, pa da jedan delite 7 dana. Sram te bilo! Poslao bi te ja u malinu da vidis kako je raditi za 100 dinara!

Ja

@Bakster Dodji da je bereš pa možeš da dobiješ i gratis gajbicu dnevno

special image