• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRENULA ISPLATA SUBVENCIJA PREKO E AGRARA: Javni poziv poljoprivrednicima još u toku! Evo koliko se dobija po hektaru

Autor Ivana Lazić

Već je počela isplata subvencija poljoprivrednicima koji su se prijavili putem eAgrara i pre završetka javnog poziva.

 Isplata subvencija za E agrar Izvor: Mondo

Isplata poljoprivrednicima koji su aplicirali putem eAgrara za subvencije po hektaru već je počela i pre zatvaranja javnog poziva. Poziv za ovu naknadu traje do kraja maja, što znači da poljoprivrednici mogu i dalje da se prijavljuju, a novac će se uporedo isplaćivati.

Ranije su poljoprivrednicima subvencije isplaćivane po nekoliko meseci nakon zatvaranja poziva. Na osnovu dostupnih javnih podataka, subvencije po hektaru u proseku su isplaćivane od marta do decembra.

"Za subvencije po hektaru preko eAgrara do juče se prijavilo više od 198.000 poljoprivrednika. Javni poziv otvoren je 7. aprila, a sa isplatom koja je već krenula potvrđena su i obećanja ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da će poljoprivrenici novac dobijati u najkraćem roku i u godini kada su i aplicirali za subvenciju.

Ona je posebno izdvojila ratare i davanje po hektaru i najavila da će isplata biti u vreme kada je domaćinima i potrebna za rad.

Ministarka je najavila i da će subvencija za mleko za prvi kvartal biti isplaćena najkasnije za mesec dana. Objašnjavajući značaj uvođenja eAgrara, ministarka Tanasković rekla je da su prednosti reformi koje uvodi, između ostalih upravo brža isplata i da će poljoprivrednici kad aAgrar počnu da koriste videti koliko pogodnosti dobijaju.

Osim isplate koja je počela dok još traje javni poziv, ove godine bilo je još izmena kada je reč o subvencijama po hektaru. Na predlog Ministarstva poljoprivrede, Vlada je usvojila uredbu kojom je izmenjena dosadašnja praksa - poljoprivrednici su dobijali subvencije po hektaru, ali sa upisom na septembar prethodne godine. Tada se zatvarala baza. ovaj rok je uredbom produžen i na mart ove godine čime je omogućeno da apliciraju i oni poljoprivrednici koji se nisu upisali prošle godine. Praktično ovom izmenom će veći broj poljoprivrednika dobiti subvencije.

"Krenuli smo od toga da subvencije moraju biti efikasne, brze, transparentne i na pravi način dodeljene poljoprivrednicima. To je podrazumevalo kompletnu reformu sistema davanja. Danas posle šest meseci mogu da kažem da smo to i uradili", istakla je Tanasković odgovarajući na pitanja medija o prvih šest meseci rada u kabinetu.

Javni poziv za subvenciju po hektaru se nastavlja do kraja maja. Trajaće 40 dana i ovaj rok je sa uvođenjem eAgrara produžen kako bi ratari imali dovoljno vremena da apliciraju, ali i oni koji se nisu do sada registrovali na eAgrar to mogli da učine, provere i ažuriraju svoje podatke u katastru, prikupe potrebnu dokumentaciju i regulišu ugovorne odnose ukoliko je potrebno.

Ukupan iznos: 11.388.950.000 dinara, 6.000 po hektaru

Regres za gorivo: 5.694.975.000, 3.000 dinara po hektaru

Rok produžen na 40 dana - počev od 7. aprila

Subvencije po hektaru ukupno 9.000 dinara

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bio sam

Nije legla ni premija ni subvencija. Stigla poruka od banke da nude kredit,a ni prošli nismo isplatili još. Dve krave i junicu smo prodali za ovu setvu.Ovo i nije subvencija,nego milostinja za bednike. U Bosni 300 e po hektaru ,Ej?!?! Svinjarstvo već uništili.Završni čin u mlekarstvo sprovode,nema 110.000 grla krava,da nije ovog iz Ukrajine prepakovanog srpska deca ne bi ni pila mleko. Plaćaćete litar 500 dinara,građani jer vas Švaba toliko voli

Milan

Niko me nije placeno lazu

Alek

Nista nije pocelo ovo je samo provokacija da se vidi reakcija poljoprivrednika da bi se izvrsila procena za dalje Ja napustam njihovu evidenciju sledece godine

special image