• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PADAJU KO DOMINE - JOŠ JEDNA VELIKA BANKA PRED KOLAPSOM! Davali povoljne kredite, a jedna odluka ih je koštala glave

Autor Sara Gajić

Banka First Republic američke vlasti pokušavaju da prodaju kako bi je spasili.

 Banka First Republic pred bankrotom Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Američki regulatori pokušavaju da prodaju banku "First Republic" tokom vikenda, sa oko 6 banaka koje su se nadmetale, rekli su izvori u subotu, što će verovatno biti treća velika američka banka koja će propasti u dva meseca. Gugenhajm sekjuritis savetuje FDIC, izjavila su u subotu dva izvora upoznata sa ovim pitanjem. FDIC, Gugenhajm, FRC i banke su odbile da komentarišu.

Očekivalo se da će Federalna korporacija za osiguranje depozita objaviti dogovor u nedelju uveče, a regulator će verovatno istovremeno reći da je zaplenio zajmodavca, rekli su Rojtersu tri izvora. Kako se proces odugovlačio kasno uveče, jedan izvor upoznat sa situacijom rekao je da su se regulatori više puta vraćali sa zahtevima da se ponude revidiraju i da se preciziraju specifični kriterijumi za imovinu koja se licitira.

Treća banka pred bankrotom

Dogovor za First Republic, čija je ukupna aktiva na kraju prvog kvartala iznosila 233 milijarde dolara, usledio bi manje od dva meseca nakon što su banke Silikonske doline i Signature Bank propale zbog bežanja depozita američkih zajmodavaca, što je primoralo Federalne rezerve da se umešaju uz hitne mere za stabilizaciju tržišta.

Do tih neuspeha došlo je nakon što je Silvergejt koji je bio fokusiran na kriptovalute dobrovoljno likvidiran. First Republic je bio 14. najveći zajmodavac u SAD na kraju prošle godine, veći od SVB-a, koji je bio rangiran na 16., a Signature na 29., prema podacima Fed-a. Iako su se tržišta od tada smirila, dogovor za ovu banku bi se pažljivo pratio u pogledu količine podrške koju vlada treba da pruži.

FDIC zvanično osigurava depozite do 250.000 dolara. Ali u strahu od daljeg progona banaka, regulatori su preduzeli izuzetan korak i osigurali sve depozite u Silicijumskoj dolini Bank i Signature. Za SVB i Signature, FDIC je stvorio "banku za premošćivanje“ kako bi zaštitio štediše.

Ko su klijenti banke?

First Republic je 1985. osnovao James Herbert, sin lokalnog bankara u Ohaju. Merrill Linch je kupio banku 2007. godine, ali je ponovo stavljena na berzu 2010. nakon što ju je prodao novi vlasnik Merrill-a, Bank of America Corp (BAC.N), nakon finansijske krize 2008. godine.

Godinama je First Republic mamio bogate kupce povlašćenim stopama na hipoteke i kredite. Ova strategija ga je učinila ranjivijim od regionalnih kreditora sa manje imućnim klijentima. Banka je imala visok nivo neosiguranih depozita i iznosio je 68% depozita.

Zajmodavac sa sedištem u San Francisku primetio je više od 100 milijardi dolara depozita u prvom tromesečju, zbog čega su se mučili da prikupe novac. Uprkos početnih 30 milijardi dolara spasa od 11 banaka sa Volstrita u martu, napori su se pokazali uzaludni, delimično zato što su kupci odbili izglede da će morati da ostvare velike gubitke u svojoj kreditnoj knjizi.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je Rojtersu u petak da je FDIC odlučio da se pozicija zajmodavca pogoršala i da više nije bilo vremena za spasavanje kroz privatni sektor. Do petka, tržišna vrednost First Republic pala je na najniži nivo od 557 miliona dolara, što je pad u odnosu na vrhunac od 40 milijardi dolara u novembru 2021.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DRagutin

J.P. Morgan ih je upravo preuzeo i kraj je agonije te banke First republic...

special image