• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE U SRBIJI BITI DRASTIČNOG OTPUŠTANJA RADNIKA? "Kriza se oseća i predviđa i u narednom periodu"

Autor Ivana Vlajković

"U IT sektoru su krenuli da daju otkaze, ali ne onim zaposlenima koji su od suštinskog značaja za sektor", navodi docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Aleksandra Anić.

 Radnici u Srbiji lakše daju otkaze Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Radnici češće daju otkaze jer sindikalna iskustva potvrđuju da mnoge firme koje traže operativne radnike imaju probleme da nađu radnu snagu. Docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Aleksandra Anić objašnjava da radnici, kad je tržište "gladno" radne snage, imaju mnogo bolju poziciju što se tiče pregovaranja, da mogu lakše da promene posao i da vrše pritisak na zarade.

"Dodatni problem je i odliv radne snage u inostranstvo, gde mogu da zarade višestruko više. U IT sektoru su krenuli da daju otkaze, ali ne onim zaposlenima koji su od suštinskog značaja za sektor. Kriza se oseća i predviđa i u narednom periodu, ali se ne očekuju ni drastična otpuštanja ni da će zaposleni masovno davati otkaz", uverava Anićeva.

Radnici imaju sve više prilike da biraju, kako se navodi i u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata. Prema njihovom mišljenju, taj trend je najviše prisutan u sektoru ugostiteljstva gde najčešće daju otkaze. "Primetan je sve više i u zdravstvu, gde po našim saznanjima, lekari prelaze iz državnog u privatni sektor ne bi li i tamo oformili sindikate, što im ipak teže polazi za rukom, jer kod privatnika nailaze na otpor", otkriva Ranka Savić, predsednica ASNS.

Učestali otkazi dešavaju se pre svega zbog manjka radne snage. Nije dobro što pregovaračka moć koja sve više prelazi na stranu kandidata dolazi prinudno, zbog tog problema, dodaje Savićeva, a ne aktivnošću sindikata ili savešću poslodavaca.

(MONDO/Politika)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Disciplina kičme

Kod nas da bude otpuštanja radnika...taman posla

Realni clan propalog drustva 💯

A sta je novo to u Srbiji, ovo je standardna vest kod nas osim ako izuzmem zamlacivanje naroda kako nam ide odlicno i kako smo napredni u svakom smislu! Bezuba i ogranicena nacija gladna sendvica svakako veruje u price doticnog!!!

Felna

Mi krizu nećemo ni osetiti, pošto plivamo u njoj zadnjih dvesta godina!

special image