• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UKOLIKO NE PLATITE OVAJ RAČUN NA VREME BANKA MOŽE DA VAS ODBIJE ZA KREDIT! Nova pravila važe i za mobilne operatere

Autor Ivana Vlajković

Banka ima pravo da ne odobri kredit osobi ukoliko nije plaila račun za telefon, ukazalo je Udruženje za zaštitu potrošača "Efektiva".

 Banke mogu da odbiju kredit zbog neplaćenog računa za telefon Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Posledice novih pravila i novog Zakona o elektronskim komunikacijama, koji je nedavno usvojen, su te da će banka imati pravo da vam ne odobri kredit ukoliko niste platili račun za telefon i mobilni operater može da odbije potpisivanje ugovora sa vama ukoliko Kreditni biro u banci ima registrovana neka vaša dugovanja. Na ovo su ukazali iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva".

Krajem aprila Skupština Srbije usvojila je novi Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, a sporan je član 127 koji omogućava razmenu podataka između kreditnog biroa i operatora mobiln telefonije. On, između ostalog, podrazumeva da mobilni operator sada može da se obrati Kreditnom birou da provere da li korisnik ima nekih dugovanja dužih od 60 dana prema banci.

To im omogućava da obezbede informaciju da li je neko "nesiguran platiša", što bi bio povod da operator ne želi da zaključi ugovor sa nekim. Istovremeno, to može da uradi i banka. Jovan Ristić iz Udruženja za zaštittu potrošača "Efektiva" kaže da se sa usvajanjem ovog zakona pokušalo još 2017. godine, ali bezuspešno.

"Mobilni operator sada može da se obrati Kreditnom birou da vidi da li ti imaš nekih dugovanja dužih od 60 dana prema banci i da kaže ti si nesiguran platiša, mi ti nećemo odobriti da zaključiš ugovor sa nama. Mogu da ti kažu - nećemo. Istovremeno, to može da uradi banka da ti kaže, nećemo da ti damo kredit zato što ti imaš dugove za mobilni telefon“, kaže Ristić.

(MONDO/Nova.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Za

Ko je ovlastio kreditni biro ili ko je dao saglasnost tom birou da deli informacije klijenata banaka?

sasa

@Za zakon!!! vide se rupe u gradjanskom vaspitanju kod vecine gradjana Srbije...

special image