• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVI POSLOVI SU NAJTRAŽENIJI U SRBIJI! PLATE IDU I DO 300.000 DINARA: Najveći šok je šta poslodavci traže i nude

Autor Ivana Vlajković

Prema podacima sajta Infostud vozači, magacioneri, prodavci itd. spadaju među najtraženije poslove.

 Najtraženiji poslovi u Srbiji plata ide i do 300000 dinara Izvor: TV Prva/screenshot

Poslednjih godina u Srbiji prodavac, vozač, magacioner, komercijalista... samo su neki od najtraženijih poslova, kako pokazuju podaci. Kako se navodi, poslodavci često ne traže nikakve posebne veštine, a zarade se kreću od 100.000 do oko 300.000 dinara. 

Prema podacima sajta Infostud koji su prikupljani tokom poslednje dve godine prodavce, vozače, magacionere, komercijaliste, administrativne radnike, radnike u proizvodnji, telefonske operatere, kuvare i konobare najviše traže poslodavci.

Prema podacima Infostuda, zanimanje prodavca našlo se u samom vrhu najtraženijih poslova u našoj zemlji. Kako je objasnio Miloš Turinski, PR menadžer ove kompanije, maksimalna mesečna zarada za prodavca dostiže i do 150.000 dinara, što je znatno iznad prosečnih primanja.

Prema oglasima može da se zaključi da se uslovi za obavljanje ovog posla razlikuju od poslodavca do poslodavca. I dok neki među kvalifikacijama traže diplomu srednje škole, poznavanja stranog jezika i prethodno iskustvo, drugi nude besplatnu obuku i očekuju volju za rad.

Imajući u vidu da Srbija poslednjih godina muči muku sa vozačima, plate u ovom sektoru znatno su uzletele u poređenju sa prosečnim primanjima. To pokazuju i oglasi poslodavaca, koji se utrkuju sa iznosima ali i uslovima kako bi pridobili ali i zadržali na duži rok vozače u svojim firmama. Oglasi u prethodnom periodu pokazuju da se za vozača sa C kategorijom ponuđena plata kreće od 250.000 pa do preko 300.000 dinara

Plata magacionera kreće se od 50.000 pa do 100.000 dinara. Opis posla svakako zavisi od firme za koju se radi, a uslova koje radnik treba ispuni da bi konkurisao za ovo radno mesto skoro i da nema. Prema trenutno aktivnim oglasima, diploma srednje škole je potrebna u većini slučajeva ali ima i onih poslodavaca koji je ne traže. Slično je i sa radnim iskustvom. Ono što se uglavnom traži od budućeg radnika je odgovornost u ispunjavanju zadatah ciljeva i radnih zadataka.

Imajući u vidu da posao komercijaliste uglavnom podrazumeva terenski rad, osim primamljive zarade, radnik vrlo često dobija i službeni auto. Prema podacima portala Infostud, zarada za ovo zanimanje kreće se do 120.000 dinara, a uslove uglavnom može da ispuni većina.

Zbog prirode posla, razumljivo je što je vozačka dozvola neophodna, ali i da je budući radnik aktivan vozač. Poželjno je iskustvo u istoj oblasti, ali i dobre veštine komunikacije, organizacije posla i postavljanja prioriteta. Prema opisima trenutno aktivnih oglasa, možemo zaključiti da većina poslodavaca nudi obuku ali i mogućnost usavršavanja i napredovanja.

Plata administrativnog radnika kreće se od 50.000 do 150.000 dinara. Za obavljanje ovog posla dovoljna je diploma srednje škole, međutim kada su u pitanju kompetencije, uglavnom su veoma slične za sve oblasti. Većina poslodavaca traži poznavanje rada na računaru, a neki i poznavanje stranih jezika.

Neki traže i vozačku dozvolu i iskustvo na sličnim poslovima. Ono što se može zaključiti iz preko 100 ovakvih oglasa, da su poslodavci striktni u jednom a to je da za obavljanje ovog posla traže odgovornost, tačnost, analitičnost, timski rad i posvećenost.

Za rad u proizvodnji mesečna zarada doseže do 120.000 dinara, a uslova osim diplome srednje škole i volje za vredan rad skoro da nema. Iskustvo se tek po negde traži, a vlo često nije obavezno. Neki od zahteva poslodavca su uglavnom odgovornost i pouzdanost u radu, spremnost za timski rad i za rad u smenama.

Telefonski operater mesečno može da zaradi do 200.000 dinara. Imajući u vidu da je kod nas sve više zastupljeno i stranih kompanija, te shodno tome se razlikuju i tražene kompetencije. Dobre veštine u komunikaciji i pregovaračke sposobnosti glavne su karakteristike koje se traže. U nekim slučajevima traži se predhodno iskustvo, dok mnoge kompanije organizuju plaćenu obuku. Činjenica je da one inostrane nude i veće plate a i bonuse, ali je u tom slučaju neophodno tečno poznavanje određenih jezika.

Konobar u Srbiji mesečno može da zaradi do 120.000 dinara, i to je naravno ako se govori samo o plati, bez bakšiša i bonusa za prekovremeni rad. Kada su u pitanju kvalifikacije, one se kao i za sve poslove razlikuju u zavisnosti od toga da li je u pitanju prestižan restoran ili kafić u neprometnom mestu.

Na mestima koja ne okupljaju mnogo gostiju, konobar ne mora ni iskustvo da ima, već samo želju i volju da radi i da uči posao. Sa druge strane, ugostiteljski objekti koji okupljaju veliki broj ljudi ili posebnu klijentelu, zahtevaju iskustvo i profesionalizam.

Činjenica je da su Srbiji dobri kuvari uvek veoma traženi, pa je zbog toga skoro svaki poslodavac spreman da plati i "malo više" kako bi pridobio i zadržao glavnog radnika u kuhinji. Podaci pokazuju da se plata za ovo zanimanje kreće do 150.000 dinara, a za većinu restorana potrebno je prethodno radno iskustvo.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

hahahahhaha, slatko se nasmejah! Radim ko komercijalista u Coca Coli, i nisam blizu ni prve cifre, koga vi lazete i zasto? Predstavljate narodu nesto sto u praksi nije ni priblizno! Nije mi jasno koga zavaravamo…

Stevan

Ja evo obilazim već 8 meseci razne poslodavce. Ne biram posao, ali sa višom školom ne bih da radim kao higijeničar ili teške fizičke poslove. I - ništa. Ili uopšte ne pozovu na razgovor ili samo jave da ima više kandidata sa boljim referencama za taj posao ... ili pozvaćemo ako se ukaže prilika ... Jedan se čak sprdao sa mesečnom platom od 25000 dinara, pa kada sam ga pitao da li je čuo za minimalac on se samo kiselo nasmejao.

VecaBGD

Odakle vi vadite ove podatke zivo me zanima, 100 do 300k....ma 1000

special image