• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROFESOR ETF-A NA KROV KUĆE STAVIO SOLARNE PANELE! Otkrio koliki su mu računi za struju, a može i da zaradi

Autor Ivana Vlajković

Država građanima subvencioniše polovinu troška za ugradnju solarnih panela.

 Koliko solarni paneli smanjuju račune za struju u Srbiji Izvor: Shutterstock/lalanta71

Broj onih koji sami proizvode struju tri puta je veći u odnosu na pre oko godinu dana kad je uveden novi koncept u energetici. Država građanima subvencioniše polovinu troška za ugradnju solarnih panela, a početkom leta biće novi konkurs.

Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu da deponuju kod EPS-a, da je "povuku" kada im treba, ili da je prodaju. U Srbiji ima 1.300 kupaca – proizvođača električne energije: 1.000 domaćinstava, jedna stambena zgrada, a ostalo je privreda. Da je korist značajna potvrđuje i profesor Elektrotehničkog fakulteta koji je na krov kuće stavio solarne ploče.

"Najveća korist je definitivno smanjivanje računa. Ja sam svoje račune gotovo prepolovio. I moja investicija s ovom povećanom cenom struje isplatiće se za pet i po godina", ističe Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

U Elektrodistribuciji Srbije tvrde da, ako je dokumentacija kompletna za priključenje na mrežu treba desetak dana, ali i dalje ima primedbi da je procedura i dalje zahtevna. "Da bi se još ubrzo proces priključenja da se uvede certifikacija za izvođače radova koji bi bili odgovorni za sve urađeno i za sav kvalitet i bezbednost urađenih radova", naglašava Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u Elektrodistribuciji Srbije.

Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati. Izmenama zakona o obnovljivim izvorima energije od aprila su uvedena nova pravila. "Za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži da nemaju nikakvih odgovornosti", ističe Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Željko Marković, lider za energetiku u "Dilojtu" ukazuje na to da je koncept prozjumera važan zato što se daje mogućnost ljudima da budu aktivniji na tržištu, da proizvedu neku električnu energiju. "Naročito je važan za neka veća proizvodna preduzeća koja na taj način mogu da obezbede određeni deo energije po unapred poznatoj ceni", navodi Marković.

Srbija je zakoračila u energetsku tranziciju, a najvažnije da su u tom procesu aktivni i građani i mala privreda. Iz Vlade obećavaju da će podsticati i olakšati zelena ulaganja.

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Knele

Probacu da odgovorim - vek trajanja je kazu 20-25 godina... da se isplati ulozeno isto toliko ... Ukoliko padne sneg - nema proizvodnje osim da skinete sneg, nocu takodje... Informacija je od proizvodjaca panela iz Austrije... Nisu vrh, srednja viša klasa... Naravno kazu da sve zavisi i Od podrucja i majstora.

Marko

Po trenutnom zakone ne postoji mogućnost da zaradite. Ali da uštedite naravno da može. Čak i ceo račun za struju. Kako se presek radi jednom godišnje, ono što ste proizveli u letnjim mesecima možete da trošite zimi. Jedino što morate pažljivo sve da izračunate zato što ako posle preseka stanja budete u plusu, te kilovate koje ste proizveli će vam obrisati, niko vam ih neće platiti i počećete od nule. Ko sve dobro uskladi može lepo da prođe u celoj priči.

Gledajte

Sunce, zemlja, vazduh i voda su prirodni resursi, svi znamo. Ali osim vazduha koji je besplatan, sve ostalo plaćamo. Građani znaju i osećaju šta nas najviše košta, a pošto je poskupela nekih 20%, sa njima se nije igrati. Mnogi su se brzo pokajali ovom investicijom, svi je koristimo a nigde ne postoji forum ni bilo kakvi komentari vezano za EPS

special image