• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEOGRAĐANIN RADI ČETIRI SATA DNEVNO, A MESEČNO ZARADI 1.600€! Posao iz snova obavlja i iz kafića, a evo o čemu je reč

Autor Ivana Vlajković

Svoju karijeru J. Ž. je započeo na non-tech poziciji u IT-u.

 Beograđanin radi kao sudija onlajn šaha i zarađuje 1600 evra mesečno Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Beograđanin J. Ž. (28) počeo je da sudi onlajn šahovske mečeve nakon što mu se smučio posao u kompaniji koji je imao. Mesečno na novom radnom mestu zarađuje 1.600 evra. 

Njegova svakodnevnica podrazumeva praćenje onlajn partija šaha i pomaganje ukoliko aplikacija zakaže. Svoju karijeru J. Ž. je započeo na non-tech poziciji u IT-u. tokom četiri godine rada iza sebe je ostavio pozamašan portfolio uspešnih frilenserskih projekata, ali se našao u nezavidnoj karijernoj situaciji, koju je morao da promeni.

"Što zbog svojih, što zbog tuđih odluka na poslu, sve više sam dolazio u situacije da radim ceo dan, da bih uveče legao i ujutru ponovo upalio poslovni kompjuter. Posle nekoliko meseci sam krenuo da tražim alternativu, ali je retko ko nudio tako dobru platu, da bih se kroz razgovor sa društvom svoje sestre, suočio sa ponudom jednog portala za igranje šaha onlajn", kaže sagovornik.

Objasnio je da je drugarica njegove sestre radila kao podrška na tom sajtu i da je tako odlučio da pošalje CV. "Ceo život igram šah, deda me je naučio, i momentalno sam se primio i gledao da se što pre prijavim. Drugarica mi je pomogla, i pored CV i motivacionog pisma, bilo je potrebno uraditi test znanja iz šaha", ispričao je.

Kako objašnjava test je uspešno uradio i odmah su ga pozvali na nešto višu "support" poziciju. "Dakle, šta ja tačno radim? Pa vrlo je jednostavno, visoko rangirani igrači na sajtu često dolaze u nedoumice po pitanju pravila u pojedinim situacijama, ili prosto nailaze na problem sa samom aplikacijom. Tu uskačem ja kao vrsni poznavalac i pravila igre, ali i funkcionalnosti samog sajta i pokušavam da rešim problem. Kako sam dobro uradio inicijalni test, dodeljene su mi partije koje igraju jako dobri igrači te imam retko situaciju da je problem sa pravilima. Uglavnom je to do same funkcionalnosti sajta i aplikacije", objašnjava sagovornik.

Dodaje da retko kad radi više od tri, četiri sata dnevno. "Dešava mi se i da dan provedem ne radeći. Prosto jako je mali broj partija da ljudi ne znaju neka pravila i slično, uglavnom su tehničke stvari oko sajta koje ja samo prosledim dalje. Najbolja moguća stvar je to što ovaj posao može i da se radi preko telefona. Čitav sistem na kom ja radim ima i u formi aplikacije, tako da često nisam ni kući, već radim usput: iz kafića, kafane, autobusa, voza itd", kaže on.

Kako sam ističe, kada na ljubav prema šahu dodamo i platu od 1.600 evra, plus mogućnost da napreduje dalje uz lestvicu kompanije, kaže da je možda pronašao i svoj posao iz snova. "Bila je i situacija da se organizovao malo veći onlajn turnir, gde su me pozvali da budem sudija i pratim sve mečeve. Za to sam bio dodatno plaćen i zaokružio sam taj mesec na oko 2.000 evra. Sedim, uživam, gledam i učim šah, i još sam plaćen, vrh", zaključuje sagovornik.

(MONDO/Informer)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bumbar

stvarno nije lepo što pišete o iznosima koji se mogu zaraditi, a ne kažete gde!? Moj unuk već mesec dana prijavljen u tri zadruge a posla nigde nema!

special image