Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ove godine je bilo 4.687 mesta za novu generaciju brucoša, a najveće interesovanje je bilo za psihologiju na Filozofskom fakultetu. Jedan od fakulteta za koje vlada najmanje interesovanje je Fakultet zaštite na radu, na kome je nakon prijemnog ispita ostalo čak više od 200 slobodnih mesta, prenose Južne vesti.

Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ove godine je bilo 4.687 mesta za novu generaciju brucoša, a najveće interesovanje je bilo za psihologiju na Filozofskom fakultetu, gde je prijemni ispit za 90 slobodnih mesta polagalo 255 kandidata. Medicina i farmacija na Medicinskom fakultetu su takođe vrlo tražene, kao i arhitektura na GAF-u. Najviši broj studenata je moglo da upiše neki smer na Filozofskom fakultetu (640), a nakon prijemnih ispita tamo je ostalo više od 100 slobodnih mesta, a najmanje na Fakultetu umetnosti, gde su ostala 4 od 66 mesta. Najviše mesta ostalo je na Fakultetu zaštite na radu - više od 200.

Budući brucoši su prijemne ispite polagali od 26. do 30. juna, a prvi upisni rok će trajati do 15. jula. U narednim danima će uslediti upis i rangiranje kandidata na osnovu alternativnih želja, a prema podacima sa rang-lista fakulteta niškog Univerziteta, zasada na pojedinim fakultetima ima mesta i na budžetu.

Pored zaštite na radu, više od 100 nepopunjenih, pa čak i budžetskih mesta ima na PMF-u, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Filozofskom, Mašinskom i Pedagoškom u Vranju. Na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu ima nešto više od 90 mesta, a na Tehnološkom u Leskovcu oko 70.

Na Filozofskom je najmanje interesovanje za filozofiju, a slična situacija je i sa srbistikom, francuskim i ruskim jezikom, a pored ovih departmana, mesta će biti i na sociologiji, istoriji i novinarstvu. Smerovi medicine i farmacije na Medicinskom fakultetu su popunjeni, a manji broj mesta ostao je na stomatologiji i smerovima osnovnih strukovnih studija.

Desetak budžetskih mesta ostalo je i na Elektronskom fakultetu. Na Ekonomskom i Pravnom ima mesta samo na samofinansiranju, a na GAF-u ima svega nekoliko mesta za studente koji će se školovati o svom trošku.

BONUS VIDEO:

UPIS NA FAKULTETE Kurir TV

(MONDO)