• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MARIJA PODIGLA KREDIT PRE 10 GODINA, A SAD JOJ STIGLA PORUKA OD BANKE: Na udaru oni koji su uzeli stambeni zajam

Autor Ivana Lazić

Od jula prošle godine počele su da rastu kamate, pa su pojedinim građanima rate uvećane su i za 50 odsto.

 Povećanje rate za kredit Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Građanima koji imaju stambeni kredit počela su da stiže neželjene poruke od banaka, pa su sada na udaru svi koji su uzeli zajam. Rate su u odnosu na januar veće između 20 i 80 evra. Ukupno, od kada su u julu prošle godine počele da rastu kamate, pojedinim građanima uvećane su i za 50 odsto. Mariji je pismo stiglo u ponedeljak i rata joj je skočila za 39 evra.

"Pa to je sada skoro 5.000 dinara više, i to svakog meseca. Nije to 500 dinara ili hiljadu, nego pet puta više i cifra sa kojom možete nešto da uradite i koju osetite kada je nemate. Za toliko mogu kupiti meso za ceo mesec", žali se Marija.

Marija je kredit uzela pre 10-ak godina i tada joj je rata bila 254 evra. Početkom godine bila je oko 300, a sada je 339 evra. I ono što sada, dakle, treba očekivati u kovertama koje stižu ovih dana jeste rast i kamatnih stopa i rata, a primeri su neumoljivi.

Nikola Stakić, ekonomista, ističe da treba očekivati bar još 2 povećanja kamata ove godine.

"Nezahvalno je licitiarti sa brojevima, ali mislim da nismo došli do kraja. Kako u Americi, tako i što je važnije za dešavanja u našoj zemlji, šta radi ECB. Po nekim najavama i Kristin Lagard i drugih zvaničnika možemo da očekujemo još minimum 2 povećanja po 0,25 odsto tj. procenata referentne kamatne stope. Možda smo blizu kraja, ali nismo došli do samog kraja zida, istakao je Stakić u razgovoru sa "Blic Biznis-om"

Kada se rate usklađuju sa Euriborom?

Euribor je nadomak 4 odsto, a centralne banke sveta ne šalju dobre informacije. FED očekuje još dva povećanja kamata u ovoj godini, do sada ga je "slepo" sledila i Evropska centralna banka i to nije dobar znak ni za Srbiju.

Rate na stambene kredite, naravno, ne rastu momentalno po donošenju odluke ECB, već svaka komercijalna banka svojim klijentima usklađuje dosadašnje rate sa novim u tačno definisanim datumima i jedan od tih datuma je upravo 30. jun.

Šestomesečni euribor: rate na kredite sa šestomesečnim euriborom usklađuju se samo dvaput godišnje, 30. juna i 31. decembra. Tromesečni euribor: rate se usklađuju na svaka 3 meseca, a ključni datumi su 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar. Jednomesečni euribor: rate za te kredite se usklađuju svakog meseca.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:34
EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju "CRNE LISTE"?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dokle vise ova tema, dosadna je.

special image