• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKI REKORDERI U STEČAJU! NA LISTI SE NALAZI I 12 BANAKA: Važile za "jake", a jedna je više od 30 godina u postupku

Autor Ivana Vlajković

U Srbiji je bilo aktivno 1.615 stečajnih postupaka nad preduzećima.

 Koliko preduzeća je pod stečajnim postupkom u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je bilo aktivno 1.615 stečajnih postupaka nad preduzećima, kako pokazuju podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). Jedna banka drži apsolutni rekord jer njen stečaj traje duže od tri decenije. Reč je o banci "Kosovska banka d.d. Beograd"

Trenutno je u toku 12 stečajeva banke, prema podacima Agencije. U stečaju je i jedno osiguravajuće društvo. Tako su pored Kosovske banke, u stečaju i Beogradska banka, Jugobanka, Beobanka, Investbanka, JIK banka, MB union, Agrobanka, Nova Agrobanka, Univerzal, kao i International Investment Bank a.d. Beograd.

Samo od početka ove godine, pa do 3. jula, kod preduzeća je otvoreno 176 stečajnih postupaka na teritoriji Srbije. Najduže su, prema evidenciji ALSU, u stečaju dva građevinska preduzeća "Rad" i "Rad Internacional" nad kojima su postupci pokrenuti još 13. marta 2001. godine.

"Za petama" su im još dve kompanije: "JES Jugoeksport sistem JES korporacija“ koja će za nekoliko dana biti tačno 22 godine u stečaju i "Hidrotehnika-Pomoravlje inženjering“, koja će ovu "godišnjicu" obeležiti u avgustu. Tu su i oni iz 2002. godine, među kojima su "Robne kuće Beograd", "Ineks intereksport“… Poslednji pokretnut stečaj na listi ALSU, od 29. juna ove godine, odnosi se na "Golub pharm“ doo iz Novog Sada.

Prema podacima kojima raspolaže Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, ukupno prosečno vreme trajanja za 8.962 stečajna postupka u preduzećima je tri godine, jedan mesec i 29 dana (aktivni, obustavlјeni i zaklјučeni postupci), dok je ukupno prosečno vreme trajanja za stečajne postupke pokrenute po Zakonu o stečajnom postupku (ukupno 5.252 postupka): četiri godine, jedan mesec i šest dana.

"Za stečajne postupke koji su pokrenuti po Zakonu o stečaju (ukupno 3.710) prosečno vreme trajanja je jedna godina, 10 meseci i četiri dana", navodi ALSU.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO/N1)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Carli

A čemu su do sada služile banke koje su zatvorene pre 20 i kusur godina?

special image