• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UDARILA U PLAFON! ECB PONOVO PODIGLA KAMATU! Najveća od oktobra 2008. godine, a evo šta to znači za Srbiju

Autor Uroš Matejić

Od početka ciklusa pooštravanja u julu 2022. godine, zvaničnici ECB su povećali kamatne stope za 425 baznih poena.

 ECB ponovo podigla kamatu Izvor: Shutterstock/Pavel L Photo and Video

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za još 25 baznih poena, na 4,25 odsto. ECB je odlučila da podigne kamatnu stopu deveti put zaredom, a ona je sada najveća od oktobra 2008. godine. Kamatna stopa na depozite sada iznosi 3,75 odsto, što je najviše u protekle 22 godine.

Od početka ciklusa pooštravanja u julu 2022. godine, zvaničnici ECB su povećali kamatne stope za 425 baznih poena, što predstavlja najbrži tempo pooštravanja u njenoj istoriji. Kako se navodi na sajtu ECB-a, inflacija u evrozoni pada, ali isuviše sporim tempom, a očekuje se da će duže vreme ostati iznad željenog cilja ECB od 2,0 odsto.

Šta sad ovo znači za Srbiju?

Kako je Blic Biznis više puta pisao, svako povećanje kamatnih stopa od strane EU preslikava se na sve kredite u evrima u Srbiji, jer banke po pravilu vezuju sve te kredite za Euribor na koji direktno utiče ova odluka ECB. Tako svaki put kada dođe do rasta kamatnih stopa treba očekivati i rast mesečnih rata, i to već od septembra i to u proseku za 10 do 20 evra. Ipak, ovde treba znati da rast zavisi od visine kredita, ukupne kamate i varijabilnog dela, roka otplate… Što je manje godina do kraja otplate manji je udeo kamate u mesečnoj rati, pa je tako i manje povećanje prilikom skoka euribora.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:09
"OVAJ KREDIT JE NAJTEŽE DA SE OTPLATI!" Stručnjak o promenljivim kamatama: Recesija je prisutna u najrazvijenijim zemljama
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SrbIN

Evo vec su banke i investitori u problemu niko ne podize kredit niko vise ne kupuje stanove , prljave pare se oprale kroz stanove sada sve stalo ..... neka pa da vidimo u kom smeru plovi ovaj brod......

special image