• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTROŠNJA PADA ZA ČAK PEDESET POSTO - EVO KAKO DA UŠTEDITE GORIVO! Vozači ne znaju, ali nikako nemojte da radite OVO

Autor Uroš Matejić

Nemačka organizacija dala nekoliko saveta kako da uštedite gorivo tokom vožnje.

 Kako da uštedite gorivo Izvor: Aleksandr Finch/Shutterstock

Nemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi sertifikovanjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih saveta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne. Kako biste uštedeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Takođe, mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete da budete u četvrtoj brzini, a zavisno o prenosnim odnosima u menjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj.

Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali s ručnim menjačima vi ćete morati da izaberete. Kad ugledate crveno svetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do poslednjeg trenutka da stiskate papučicu gasa i zatim snažno kočite, prenosi Revija HAK.

Na autoputu nemojte da vozite brže od 130 km/h. Neretko je zbog prirode saobraćajua, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Rešite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 litra. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva. Na kraju, 0.2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:52
KUKATE ZA BENZIN, A U ŠPANIJI JE JEDNA VOŽNJA KOČIJAMA 95 EVRA! Kurir u Sevilji otkriva: Ljudi čekaju 20 GODINA KAKO BI DOBILI OVO
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sashko69

Pazi da ne uštedim 50% zato što vozim 50 km/h petom brzinom...

Vozac

Ima prednosti i mane voziti u vecem stepenu brzine nego sto treba. Prednost je "ponekad" usteda goriva, na ravnom, a na uzbrdici se povecava potrosnja jer se motor muci u niskim obrtajima. Mana je ta sto voznja u vecem stepenu prenosa nije bezbedna, jer kada date gas necete imati snagu da ubrzate po potrebi. I na kraju ispada stedite gorivo, habate motor i cinite voznju manje bezbednom.

special image