• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NISU PORASLE SAMO CENE STANOVA, I OVE NEKRETNINE SU SAD TRAŽENE: Dobra investicija - Velike rente, a brzo nađu kupca

Autor Ivana Lazić

Cene izdavanja lokala u Beogradu su znatno porasle, zbog velikog broja preduzetnika i novih zakupaca.

 Cene iznajmljivanja lokala u Beogradu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cene iznajmljivanja lokala u Beogradu znatno su porasle, najskuplji su u opštinama Novi Beograd, Stari grad, užem delu Palilule i užem delu Zvezdare.Takođe, lokali u popularnim kondominijumima uglavnom imaju najveću cenu po kvadratnom metru.

Operativni direktor agencije City Expert Miloš Mitić kaže da se cene lokala za izdavanje kreću od 15 evra po kvadratu u manje traženim delovima grada, pa do 40 evra u najatraktivnijim opštinama za poslovanje.

Naravno, cene zavise od stanja lokala, same pozicije, strukture, kvadrature… Zakupci su uglavnom okrenuti ka rentiranju ili prvo ulaze u proces rentiranja, pa se nakon toga u zavisnosti od razvoja posla odlučuju da pregovaraju sa vlasnikom o potencijalnoj kupovini. Kada govorimo o lokalima u novim kompleksima, tu imamo i veliki procenat investicionih kupaca koji kupuju lokale kako bi ih kasnije izdavali i obezbedili sebi dobar ROI, odnosno povrat investicije”, navodi Mitić.

Tražnja za lokalima zavisi od privredno-ekonomske situacije u zemlji, i da je nakon pandemije došlo do oporavka tržišta.

“U ovom trenutku imamo jednu stabilnu situaciju u tražnji, iako cene lokala nisu imale istu krivu rasta kao cene stanova, već su pokazivale određenu konstantnost koju zadržavaju i trenutno. Tražnje za lokalima u centralnim opštinama i u novoizgrađenim kompleksima su konstantne i ovi lokali se izdaju za nekoliko dana, ukoliko vlasnici postave tržišne cene”, ističe Miloš Mitić.

Iako se lokali uglavnom rentiraju, postoje i privrednici koji odlučuju da imaju nekretninu u svom vlasništvu.

Kada je reč o cenama poslovnih prostora, svoje kupce najbrže nalaze vlasnici lokala koji se nalaze u novim zgradama. Cene se po kvadratu poslovnog prostora u Beogradu kreću od 1.800 do 3.000 evra, u zavisnosti od lokacije.

“Takođe, često se i stanovi prodaju ili izdaju kao poslovni prostori, naročito na loakcijama kao što su Novi Beograd i Beograd na vodi”, zaključuje Miloš Mitić.

Kada je reč o zakupu lokala koji su u vlasništvu Grada Beograda, najskuplji zakup poslovnog prostora u ekstra zoni košta 1.677 dinara mesečno po kvadratu, dok je najpovoljniji u četvrtoj zoni, gde je početni iznos 36 dinara po kvadratu.

Na cene iznajmljivanja lokala od gradskih vlasti utiče i delatnost koju obavlja zakupac. Tako će najvišu rentu platiti vlasnici menjačnica, kladionica i kockarnica, gde je početni iznos od 1.677 dinara po kvadratu. Najjeftiniji gradski lokali su u Borči, Ovči, Sremčici, Batajnici, Pinosavi i Jajincima, odnosno četvrtoj zoni.

Bonus video:

Pogledajte

00:58
"DRŽAVA SADA NE MOŽE NIKAKO DA GA KAZNI" Advokat o dečaku ubici: On je u zdravstvenoj ustanovi, SVE JE DO PROCENE STRUČNJAKA!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/Biznis)

Pročitajte i ovo:

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Danijela

Pre neki dan čitam članak kako je skoro pa nemoguće izdati lokal....istina je da nema ni prodaje ni zakupa ili zanemarljivo malo....

Pa

@Danijela dovoljno prošetati gradom...sve kao dan jasno

Jeres

Kako da ne prodjite centrom beograda pola lokala prazno...o cemu vi pricate!

special image