• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAGMA ZA POSLOVNIM KVADRATOM U BEOGRADU: Evo kolike su cene prostora i koje su najatraktivnije lokacije za firme

Autor Veljko Petranović

Od 1.000.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora u Beogradu, samo sedam nije iskorišćeno, tvrde eksperti. Evo kolike su cene poslovnog prostora u prestonici i koje lokacije su najatraktivnije.

Potražnja je velika, a u poslednje vreme kompanije se najčešće interesuju za lokale veće od 10.000 kvadratnih metara.

"Obično kompanije, kada ulaze u zakupe, idu u moderne poslovne zgrade, a imaju i neke tehničke zahteve, poput parking mesta. Te zahteve u ovom trenutku može da ispuni samo poslovni prostor na Novom Beogradu", ističe Nebojša Nešovanović iz jedne kopanije koja se bavi nekretninama.

Možda će vas zanimati

Tamo je zakupnina od 20 do 40 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od kvaliteta zgrade. Kancelarijski prostor u starom delu Beograda pripada B klasi. U tom delu grada malo je novih i modernih zgrada i većinu lokala je potrebno renovirati pa se strane kompanije retko za njih odlučuju. Zato su i cene niže.

Milić Đoković iz Privredne komore Srbije naglašava da bi zgrada BIGZ-a, koja ima oko 10.000 kvadrata, renoviranjem iz prostora C klase mogla da pređe u A klasu, čime bi se povećala cena najma i kvadrata.

Nebojša Nešovanović naglašava da će kancelarijski prostor u budućnosti biti prilagođen korisnicima više nego ikada pre. "Imamo opciju da radimo u kancelariji, ali i od kuće što ranije nije bio slučaj", dodaje Nešovanović.

Sredinom godine, potražnja za poslovnim prostorom bila je 30 odsto manja nego u isto vreme 2020. Cene su bile niže. Sada, u decembru, poslovni prostor se više traži, ali zakupnine se ne menjaju.

Nešovanović kaže da retko ko otkazuje poslovni prostor. "Imamo neke firme koje se čak i povećavaju i zapošljavaju još ljudi, tako da je sada više izdatog prostora nego pre pandemije".

Procena stručnjaka je da će u narednih deset godina broj kvadratnih metara kancelarijskog prostora biti dva do tri puta veći nego sada. Najviše se traže kancelarije na Novom Beogradu i zato se u tom delu grada planira izgradnja velikih poslovnih centara.

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image