Konkurs za izbor novog direktora EPS je završen 15. septembra, a na adresu agencije "Boyden Western Balkan" u Srbiji, koja je zadužena da obavi selekciju kandidata koji ispunjavaju uslove, stiglo je blizu 40 prijava, među kojima su i neki bivši, ali i sadašnji nosioci visokih funkcija u ovoj energetskoj kompaniji, saznaje "Blic Biznis". U toku je provera njihovih stručnih kvalifikacija, posle koje će se obaviti testiranje, a nakon toga ova agencija dostaviće predloge najboljih Nadzornom odboru, koji treba da izabere prvog čoveka i novog direktora EPS.

Pre nego što to uradi ovaj organ, njegovi članovi razgovaraće sa kandidatima koji su ušli u uži izbor pa pored stručnih i opštih uslova koje ispunjavaju, upravo utisak koji budu ostavili na njih u neposrednoj komunikaciji, biće presudan da odluče ko će sesti u vruću fotelju prvog čoveka EPS-a. Za one koji su zaboravili dug je spisak koji zainteresovani za ovu funkciju treba da ispune.

Pored relevantne magistarske diplome ili one sa osnovnih studija, kandidat mora da bude uspešan rukovodilac koji poseduje najviši nivo menadžerskih veština. Pri tom, treba da ima i najmanje 10 godina iskustva na rukovodećim pozicijama i poverenje unutar i van kompanije. "Generalni direktor u najbližoj saradnji sa Nadzornim odborom, preuzeće vodeću ulogu u oblikovanju strateškog pravca, komercijalnog uspeha i budućeg rasta EPS-a. Njegov zadatak je da obezbedi liderstvo, nadzor i podršku za pokretanje transformacije i implementaciju strategije kompanije. Negovanje kulture stalnog poboljšanja i napora za upravljanje promenama biće od ključnog značaja sa ciljem prihvatanja transformacionih inicijativa i njihovog izvršenja. Oni kandidati koji budu ušli u uži krug neophodano je da imaju čist dosije policijskih i poreskih vlasti, kao i drugih relevantnih institucija. Kandidat treba i tečno da govori engleski jezik i da poseduje visok nivo integriteta, izuzetne komunikacijske veštine i agilnost, kao i organizacione i sposobnosti upravljanja ljudskim resursima", piše u oglasu.

Veliki zahtevi za veliku funkciju ali ako je suditi po broju kandidata, ni ta stavka oko tečnog engleskog jezika, koja je u javnosti izazvala dosta polemika, nije bila prepreka da se umanji interesovanje za generalnog direktora EPS AD. To praktično znači da se veliki broj stručnjaka okuražio da se uhvate u koštac sa nagomilnim problemima u ovoj srpskoj kompaniji, a među njima ima i sadašnjih i bivših rukovodilaca. Tako bar tvrdi izvor "Blic Biznisa" blizak Nadzornom odboru koji navodi da bi agencija "Boyden Western Balkan" za nekoliko dana trebalo da o rezultatima konkursa detaljno obavesti i članove ovog organa ali i javnost.

"Broj prijava na konkursu je relativno veliki ali treba da se zna da ima i nekih koje će biti odbačene jer ne ispunjavaju sve uslove. Ipak, iznenađenje je da je ovoliko kandidata zainteresovano za ovu funkciju jer je jasno da ona traži velike stručne kvalifikacije i veliko odricanje zbog problema koji su u EPS ali i značajnih zadataka vezanih za transformaciju u energetskoj tranziciji. Upravo ta tranzicija traži i neke rezove, uključujući i one oko nedostatka ali i viška kadrova, zbog čega će se svaka stavka iz biografije vagati za potencijalnog kandidata.

BONUS VIDEO:

EPS POSLAO 20.000 POZIVA NA ADRESE GRAĐANA! Šefica za razvoj poslovanja otkriva o čemu se radi: DOBIĆE IH 2.000.000 KORISNIKA?! Kurir televizia

 (MONDO/Blic Biznis)