• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KAKO SE SPREMA DOBAR AJVAR - Razlog zašto je cena visoka: Tegla košta čak 1200 dinara, veliki pad prodaje

Autor Ivana Lazić

Priprema zimnice ove godine je ozbiljan udar na džep građana, zbog visokih cena povrća.

 pijaca mondo stefan stojanovic 21.jpg Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ivana Rajičić iz Čačka, grada u centralnoj Srbiji, za 40 kilograma paprika za zimnicu, danas mora da plati najmanje 10.000 dinara, što je oko 85 evra. Ona kaže da će zbog skupog povrća uobičajena količina zimnice "pretrpeti drastičan rez".

Dodaje i da je kupovina povrća "ozbiljan udar na kućni budžet", Prema sadašnjim cenama za kompletnu zimnicu je potrebno izdvojiti između 150 i 200 evra.

Dragan Slavković iz Mrčajevaca kraj Čačka kaže da je zadovoljan raznovrsnom i kvalitetnom ponudom povrća u svom selu, koje je poznato po proizvodnji kupusa, krompira i paprika, ali da je nezadovoljan cenama na pijaci.

U njegovoj porodici za zimnicu se sprema ajvar, pečena paprika i kiseli kupus, jer to, kaže, svi najviše vole. Ipak i on zaključuje da ove godine neće biti dovoljno novca za sve.

"Teško da ćemo praviti ajvar ove godine jer su cene takve da ne možemo da priuštimo tri džaka paprika, koliko obično kupujemo za spremanje ajvara", kaže Slavković. Domaćinstva se najpre odriču ajvara jer je za, primera radi, pet teglica ovog proizvoda potrebno deset kilograma paprika.

Pad prodaje na pijacama

Nagli pad kupovne moći oseća se i na improvizovanoj pijaci pored Ibarske magistrale kod Čačka.Na njoj se, kažu prodavci, nekada dnevno prodavalo na hiljade kilograma povrća za zimnicu. Danas je prodaja znatno slabija. Iako je na njoj povrće jeftinije nego na pijacama u gradovima, spisak za zimnicu je sve kraći, a količine su sve manje.

Kako se priprema dobar ajvar?

Sadija Kuzmić Bihorac iz Kragujevca kaže za RSE da ukus i miris ajvara najviše zavise od načina na koji se priprema.

"Priprema se od najkvalitetnije crvene paprike, koja se prvo peče na šporetu na drva, zatim se pažljivo oljušti, odstrane se peteljke i očisti svaka semenka. Tako pripremljena paprika ostavlja se da se dobro iscedi", kaže Kuzmić Bihorac i dodaje da posle toga sledi dugo kuvanje i stajanje uz šporet.

Najčešće se priprema oko tri sata. To je i razlog što ovaj proizvod nikada nije jeftin. Na pijacama i u prodavnicama cena je u proseku oko deset evra po kilogramu.

Bonus video:

Pogledajte

01:33
DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(Mondo/RSE)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image