Da li ste čuli za ajvar sa aspirinom? Ako mislite da je reč o nekom od TikTok izazova, prevarili ste se! Ovakva zimnica se zaista priprema, a čak nije ni novitet za iskusne domaćice.

Dodavanje aspirina u zimnicu postoji godinama unazad. Pored povrća, šećera, sirćeta i soli, domaćice stavljaju i pola table aspirina u salatu koju ćemo jesti okom hladnih dana. Koji je razlog za ovaj neobičan recept i zašto se već godinama u nekim domaćinstvima ajvar i zimnica pripremaju na ovaj način, u "Jutru" na Prva TV govorila je nutricionistkinja Ana Banduka Todorović.

"Starije domaćice znaju da ako dodaju aspirin povrće, ono će imati čvrstinu, sačuvaće boju i biće postojanije", objašnjava nutricionistkinja i dodaje: "Dodavanjem se pojačava antibakterijsko dejstvo. Međutim, imamo kontraindikacije – kada razmotrimo koja je to količina aspirina, on će doći do određenih delova tela, a to je lek koji ne sme tek tako da se koristi", upozorava nutricionistkinja Todorović.

Osim za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i slično, aspirin je lek koji se najčešće prepisuje pacijentima koji imaju problem sa zgrušavanjem krvi,

"Aspirin se koristi kao antikoagulans, u suprotnom može doći do krvarenja. Ko ima čir na želucu može da ima problem sa korišćenjem aspirina, pogotovo ko ima problem sa bubrezima", kaže nutricionistkinja i dadaje da ipak ne stavljaju sve domaćice aspirin u zimnucu: "To nije toliko ustaljen način pripremanja zimnice, ali postoji", rekla je.

Budući da svaki lek ima svoj rok upotrebe, da li je to faktor koji može da utiče na bezbednost i jestivost omiljene srpske salate?

"On će imati uticaj na povrće, na organizam neće. Ali, ko ima tegobe sa zdravljem neka vodi računa, upozorila je.

Budući da se deci do 12 godine ne daje sspirin, šta to znači? Da ne smeju da jedu ovako pripremljen ajvar?

"Smatram iz tog razloga ne bi trebalo deca da ga jedu, da ne bi došlo do neželjenih reakcija. Jedini mali 'lek' tome je da se povrće malo ispere da bude bezbednije, ali ne znamo put prolaska leka u povrće. Umesto aspirina, standarni način pripreme zimnice je upotreba limunske kiseline, sirćeta, šećera i soli koji se dodaju da zimnica duže traje", zaključila je nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:

(MONDO)