• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOZAČI, USKORO SE MENJAJU LETNJE GUME! Ovo je datum, a sve zanima postoje li KAZNE ako se ne ispoštuje rok?

Autor Jana Desovski

Stiglo je obaveštenje za vozače u Srbiji vezano za gume.

 1 novembra se menjaju letnje gume za zimske Izvor: Tong_stocker/Shutterstock

Vozači u našoj zemlji se pripremaju za zamenu letnjih guma zimskim pneumaticima jer je obaveza da na automobilima, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, imaju sve četiri zimske gume od 1. novembra do 1. aprila.

Iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na vozače da iskoriste trenutne povoljne vremenske uslove za pripremu vozila za vožnju po snegu, ledu ili poledici.

"Bližimo se početku zimske sezone. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja od 1. novembra do 1. aprila u obavezi smo da imamo sva četiri zimska pneumatika na našem automobilu, ne samo na pogonskim točkovima nego sva četiri zimska pneumatika ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, prenosi Blic pisanje Tanjuga. Šara na gumama mora biti minimum četiti milimetara", rekla je za Tanjug Nevena Damjanović iz Auto-moto saveza Srbije.

Iako nema snega, preporuka je da vozači imaju zimske gume

Pored standardne dodatne opreme za vozilo, što podrazumeva i rezervni točak i sajlu za vuču, prsluk, trougao, komplet prve pomoći svakako je tu i dodatna oprema koja podrazumeva lance i druge uređaje za povećanje trakcije, rekla je Damjanović.

Naglasila je da se vozačima preporučuje da iako nema snega ipak imaju zimske pneumatike s obzirom da će temperature biti niže.

"Treba iskoristiti ovo lepo vreme da pripremimo vozilo i za zimske i za jesenje uslove i prekontrolisati vozilo - proveriti stanje akumulatora, stanje grejača, motora, brisača i svih dodatnih uređaja", rekla je Damjanović.

Podsetimo, kazni, koje idu od 10.000 do 20.000 dinara za one koji nemaju zimsku opremu, se mnogih pribojavaju, a Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja je još prošle godine objasnio u kom slučaju mogu da vam naplate kaznu.

"Ne kreće nikakva naplata kazni za zimske gume, jer su one obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila samo ako su na kolovozu sneg, led ili poledica", objavio je on.

Dakle, oni koji nisu zamenili pneumatike ne mogu biti kažnjeni, osim ukoliko s letnjim gumama ne voze kada pada sneg ili ima leda ili poledice. Vožnja u suvim uslovima s letnjim pneumaticima posle 1. novembra nije kažnjiva. Međutim, ako se dogodi saobraćajna nesreća, vozač vozila koje nema zimske pneumatike plaća kaznu i svu štetu nastalu u nezgodi.

BONUA VIDEO:

Pogledajte

00:11
Dvojica huligana buše gume na automobilu u Žarkovu
Izvor: Instagram/192.rs
Izvor: Instagram/192.rs

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image