• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"KAD JE ČVARAK POSTAO EKSKLUZIVA?" Srbin napravio delikates kod kuće za 3 puta manje para, u radnji 2.000 dinara KILO!

Autor Jana Desovski

Muškarac je napravio čvarke kod kuće pa je napisao koliko ga je sve to koštalo.

 Srbin napravio čvarke kod kuće, koštalo ga 800 dinara Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cena čvaraka, često neprijatno iznenadi kupce, pa je jednog člana fejsbuk stranice to iznerviralo i sam ih je napravio. Svoju računicu je podelio i sa drugima u okviru FB stranice "Gastronomska nacija", koja broji više od 4.000 članova. I ne samo to, u prilogu je postavio video u kom se vidi kako se čvarci spremaju kod kuće.

"I sad nešto o ekonomiji. Kilogram sveže slanine 400 dinara, od nje ispadne pola kile čvaraka, što znači 1 kg čvaraka napravljenih u šerpici kod kuće 800 dinara. Cena čvaraka u mesarama i marketima ide do 2.000 dinara - napisao je on.

Ipak, nisu svi toliko sigurni da bi se upustili u ovu kulinarsku avanturu. Jedan korisnik Fejsbuka i član stranice je napisao: "Bravo! Ja sam jednom sam ovo uradio i nikad više. Komplet stan i zgrada i do ulice je sve mirisalo na mast. Kuhinju sam ribao posle 2 sata!

Osim toga, bilo je i onih koji nisu saglasni s ovom računicom. "Nije baš prava računica... U Sremu, kad je svinjokolj, ta slanina koju ste pržili tj. topili ostavlja se za slaninu, a u čvarke ide ona bela, leđna, koja je dosta jeftinija, tako da je čvarak još jeftiniji. Inače u Sremu su se čvarci jeli tih par dana dok su sveži, a posle su se njima hranile mačke. Kad je čvarak postao ekskluziva ne znam, a da je sramota što su 2.000 - sramota je!.

U Mačvi je kilogram čvaraka u rinfuzi košta 1.300 dinara, dok su u Beogradu cene često više. Ima li logike da čvarci budu skuplji od "čistog" svinjskog i junećeg mesa - pitaju se potrošači koje u mesarama šokira cena ovog delikatesa koji se, podsećamo, priprema od masti, a ponekad duvan čvarci koštaju i više od 3.000 dinara.

(MONDO/Telegraf)

Možda će vas zanimati

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Cvarci se tope od ledjnog dijela slanine. Ne od one mesnate koju susimo. Ovisno o sorti ( jorksir,petrien,landras,mangulica...)i starosti svinja razlikuje se kolicina cvaraka i masti koju cemo dobiti. Za kg obicnih cvaraka treba od 5-7 kg slanine. Za duhan cvarke duplo vise. Ne znam sta ovaj lik topi ne gleda mi se video ali od 2 kg slanine da dobije pola kg cvaraka spada u domenu nemoguceg.

Matematicar

U srbiji se svi najbolje sluze digitronom. Uzmes i pomnozis. Kao prvo druze nije stvar samo u materijalu. Prvo bi svi koji tako racunaju trebali da otvore firmu, zakupe prostor, uloze u opremu, zaposle radnike, poplacaju plate poreze i doprinose, gorivo, struja i sve ostalo, onda namire ostale poreze (za nezaposlenost, za zastitu zivotne sredine, za preduzenika...) e onda uzmes materijal, naravis, pa sve ovo prethodno ukalkulises u to. I onda formiras cenu. Ako na sve to dodas i svoj rad koji je mogu slobodno reci 16h min dnevno (racunam i nocni rad) vidis koliko bi ti mogao od 1kg bilo cega da zaradis. Ali obicno to niko ne stavi na digitron kako bi trebalo. Pa zato vas sve molim sto tako racunate, otvorite brate svoju firmu, zaposlite ljude, kupite kombije, lokale, opremu (sve na kredit) pa sedite i racunajte do mile volje koliko vas rad kosta i koliko ce biti na polici vaseg lokala 1kg bilo cega. Pozdravljam

C12/5

Чварци се НЕ ПРАВЕ,него ТОПЕ.....

special image