• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BOMBONE" OD SVINJE NIKAD SKUPLJE U SRBIJI! "Luksuz je jesti čvarke" - svi kupuju na grame, jer za kilogram NEMAJU

Autor Jana Desovski

Paprena cena čvaraka u Srbiji, kilogram košta skoro 2.000 dinara.

 Čvarci koštaju 2000 kilogram Izvor: RINA.RS

Prethodnih meseci sve je poskupelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci. Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak skoro 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama. Nekada hrana za sirotinju sada je postala luksuz koji se prodaje na grame.

"Kilogram čvarka ja ne pamtim da je neko nekad kupio. Mahom ih svi uzimaju u onim malim kutijicama od 200 grama koja košta oko 320 dinara. Slabije ljudi uzimaju jer su baš skupi, ali cene svega otišle su na gore pa tako i čvaraka, kaže za RINU Vesna, prodavačica na pijaci.

I kao i svemu dok se jednima ne smrkne, drugima ne svane, pa tako vredni domaćini u sprskim selima koji se bave tovljenjem svinja sada zadovoljno trljaju ruke. Mada, pitanje je koliko je i njihova zarada veća jer su poskupela i sva ulaganja u poljoprivredu.

Izvor: RINA.RS

"Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački", rekao je Dragoljub Nikolić iz okoline Gornjeg Milanovca koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.

Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi. "Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijaliteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju", priča Dragoljub iz sela Brajići.

Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre nekoliko godina sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:54
MAJSTORICA ZA ČVARKE OTKRILA ORIGINALNI RECEPT: Samo OVAKO se spremaju najbolje "bombone od svinje" (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/RINA)

Možda će vas zanimati

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

To je super vest jer sve te

otrove od svinjskog mesa,iznutrica i masti treba izbegavati.Ljudi ne kupujte svinjetinu. Muslimani i Jevreji je ne jedu hiljadama godina.

...

Bolje kupiti 1 kg čvaraka nego 5 kg salame.

Brot

A kad bolje razmislim koji će mi čvarci kad ima lepog parizera pravljenog od mlevene plastike

special image