• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KVADRAT SAMO 465€! OVDE SU NAJJEFTINIJI STANOVI: Agent za nekretnine o situaciji na tržištu - kakve su cene u Beogradu

Autor Ivana Lazić

Cene stanova u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji su znatno visoke, a agenti za nekretnine smatraju da može doći do blagog smirivanja i do zakrivljenja krive.

 Najjeftinije cene kvadrata u Srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Podaci poslednjeg izveštaja Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za 2022. godinu pokazuju da je prosečna cena kvadrata u starogradnji na nivou Srbije prošle godine iznosila 1.325 evra, što je za čak 20 odsto više nego 2021, dok je u novogradnji bila 1.688 evra, a to je za 16 odsto više nego prethodne godine.

Beograd prednjači sa cenama stanova, pa je tako i straogradnja u pojednim opštinama poskupela za oko 20 odsto, a novogradnja na Paliluli i Savskom vencu poskupela je za 21 odsto.

S druge strane, najjeftinija starogradnja, prema RGZ, jeste u Prokuplju, gde kvadrat košta 465 evra, sledi Bor sa 503 evra po kvadratu, pa Zaječar sa 517 evra i Kikinda sa 592 evra. Kad je o novogradnji reč, najjeftiniji kvadrati su u Zaječaru i koštaju 532 evra, sledi Prokuplje sa 637 evra, zatim Leskovac sa 827 i Sombor sa 837 evra po kvadratu.

Rekorderi u poskupljenju

Rekord u poskupljenju za prošlu godinu nosi Bor, gde je starogradnja za godinu dana poskupela za čak 42 procenata. U ovom gradu je 2021. stan mogao da se kupi za oko 300 evra po kvadratu. Za Borom ne zaostaje ni Smederevo, gde su cene nekretnina u starogradnji skočile za 26 odsto, zatim u Novom Sadu za 25 odsto, a u Šapcu za 23 odsto. Jedini pad cena stanova zabeležen je u Zaječaru, gde je kvadrat novogradnje za godinu dana pojeftinio 14 odsto.

Milić Đoković, agent za nekretnine, uveren je da će cene stanova i kuća tokom ove godine stagnirati.

"Trenutna tendencija na našem tržištu nekretnina je takva da može doći do blagog smirivanja i do zakrivljenja krive. Stagnacija je izvesna jer se polako ponuda i tražnja izjednačuju, ali treba uzeti u obzir da inflacija i dalje raste i diže cene osnovnih životnih namirnica, energenata, pa i kvadrata. Mislim da do pojeftinjenja do kraja 2023. neće doći, ali opet to zavisi i od političke situacije, Otvorenog Balkana, rata u Ukrajini", objašnjava za Kurir Đoković i dodaje da naši građani u nekretninama i dalje vide sigurnu luku za čuvanje vrednosti kapitala od inflacije.

Ističe i da neće više biti rasta kao što je to bilo prošle godine, kad su se na mesečnom nivou menjale brojke:

"Beograd podiže prosečnu cenu kvadrata, a to se vidi i po broju kupoprodaja, jer ih je najviše u prestonici. U manjim gradovima jesu kvadrati neuporedivo jeftiniji, ali je manji broj prodaja. Kupci će se pre odlučiti da za 15.000 evra kupe garažu u Beogradu, ukoliko mogu, nego stan u Prokuplju, jer znaju da će garažu uvek da izdaju, ali se plaše da li će uvek imati stanare za stan u Prokuplju", zaključuje Đoković.

(Mondo/Kurir)

Pročitajte i ovo:

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Жиле

Волео бих да ми нађете те станове у Бору за 500 и у Зајечару за 517, купио бих по 12 у оба града 😉

Radiša

Da li su cene građevinskog materijala toliko niže u Boru i Prokuplju od ostatka Srbije ili je nešto drugo u pitznju.

Realni clan propalog drustva 💯

@Radiša pa koga zanima da kupi tamo nekretninu zivota ti, neko tamo ne bi ziveo ni da mu poklone stan a kamoli da kupi!!!!

special image