• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ JEDNA DRAMA U SVETU! PRETI NESTAŠICA OVE NAMIRNICE: Ima zaliha za samo 68 dana, cena skočila

Autor Ivana Vlajković

Svetu preti nestašica šećera.

 prodavnica Izvor: Shutterstock/Syda Productions

Svet trenutno ima zalihe šećera za 68 dana. To je veliki pad u odnosu na 106 dana, kada su se rezerve počele da se smanjuju 2020. godine, pokazuju podaci američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA).

Zalihe su na najnižem nivou od 2010. zbog čega se ovom robom, široko korišćenom u mnogim industrijama, trenutno trguje po najvišoj ceni u 12 godina, objavio je juče Euronews. Razlog tome su uglavnom niže globalne zalihe nakon neuobičajeno sušnog vremena, koje je uticalo na smanjenje proizvodnje u Indiji i Tajlandu, zemljama koje su drugi i treći svetski izvoznici.

Stručnjaci primećuju da je nakon mirnijeg razdoblja kada su cene počele naglo da rastu početkom ove godine, Tajland učinkovito preokrenuo tržište uvođenjem kontrole cena šećera po prvi put od 2018. Veleprodajnim cenama dopušten je porast kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da se nose s rastućim troškovima.

"Sve to doprinosi nesigurnosti trgovine hranom, zbog kombiniranih učinaka klimatskog fenomena "Nino", rata u Ukrajini i slabijih valuta. Bogatije zapadne zemlje mogu apsorbovati veće troškove, ali siromašnije se bore, stoji u analizi, uz napomenu da Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu predviđa dva odsto pada globalne proizvodnje šećera u sezoni 2023/2024, u poređenju s prethodnom godinom, što će dovesti do gubitka od oko 3,5 miliona tona", rekao je Fabio Palmeri, FAO istraživač za globalno poljoprivredno tržište.

"Nino" globalno uzrokuje sve ekstremnije vremenske uslove od suša do poplava. Kada je reč o šećeru, nestabilnost je uzrokovana činjenicom da se sve više koristi za biogoriva poput etanola, pa su globalne rezerve šećera na najnižem nivou od 2009. godine, navodi ovaj evropski portal.

Međutim, predviđanja su da će žetva u Brazilu biti 20 odsto veća nego lani. Budući da se zemlja nalazi na južnoj hemisferi, povećanje globalnih zaliha neće se dogoditi do marta sledeće godine. Zemlja je imala povoljne vremenske uslove, ali Brazil je značajno povećao površine pod šećernom trskom, prema podacima USDA.

Najveća briga za sedećih nekoliko meseci, kaže Palmeri iz FAO-a, jeste da sve veća potrošnja šećera dodatno ne optereti zalihe te namirnice. Istaknuo je da je Indonezija, najveći uvoznik šećera prošle godine, smanjila uvoz, a da je Kina, drugi uvoznik, prvi put nakon šest godina bila prisiljena osloboditi šećera iz svojih rezervi kako bi kompenzirala visoke cene na domaćem tržištu.

Podsetimo, svetska cena šećera naglo je porasla pa je u februaru ove godine imala mesečni skok od 6,9 posto, što je ponovno stvorilo pometnju na tržištu. Za Evropu je od presudne važnosti bilo to što je Francuska, kao veliki proizvođač, očekivala najslabiju setvu šećerne repe u poslednjih 14 godina. Suša, bolesti i odluka suda Evropske unije o zabrani pesticida za zaštitu šećerne repe rezultirali su manjim setvenim površinama u toj zemlji.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:40
OD 25 SPRSKIH MEDOVA, 22 NISU PROŠLA NOVU ANALIZU NA ŠEĆER! Stručnjak objašnjava: Ovako možete prepoznati da li je 100% prirodan
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/Euronews/See Biz)

Možda će vas zanimati

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bravo

Evo aplaudiram u to ime sto nece biti secera jer svakako nije zdrav a svuda ga stavljaju da nas navuku. Morace konacno da proizvode bez secera a nece ni cokolade biti pa se pitam sta li ce zubari da rade jer cemo imati perfektne zube.

Pera

Daj odma 10 tona. Nek se nadje. Juce video jednog u Rodi, kupio preko 10-15 pakovanja toalet papira. Sigurno je predvideo i nestanak papira. Tek ce se o tome pisati.

R

Kad im je prošao Korona cirkus ,sve će da im prođe

special image