U Italiji je održana 24. svetska aukcija tartufa i prodat je najskuplji primerak težak 1.004 grama za 130.000 evra. Na aukciji su prodata još tri tartufa od 315, 250 i 48 grama za više od 30.000 evra i sav prihod je otišao u dobrotvorne svrhe.

Jelena Milošević, sekretarka Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, kaže da veliki tartufi prođu na aukciji, ali da oni nisu "standard". Kaže da nema mnogo takvih primeraka, a što se tiče najtežeg primerka koji ona zna, to je tartuf od dva kilograma koji je pronađen u Španiji.

"Naš srpski tartuf ide kao 'istarski hrvatski tartuf'. Zato je MGZ pisao uredbe i možemo da pohvalimo Ministarstvo poljoprivrede koje je jedino imalo sluha, ali oni ipak nisu u tom domenu - oni su u domenu prerade. Država preko 9 miliona evra na godišnjem nivou gubi ne samo od tartufa nego i od kompletnih gljiva. Cela ta oblast je poprilično neuređena", rekla je Jelena Milošević i naglasila da srpski tartuf nema svoj brend i da se Savez zalaže da tartufi dobiju svoje mesto na tržištu.

Što se tiče najpogodnije lokacije za rast tartufa, Dragan Banovački iz udruženja "Lisičarka" kaže da beli tartuf uspeva na slivovima reka. Otkrio je da se cene crnog tartufa kreću oko 70 evra po kilogramu, a beli tartufi u prvoj klasi pravilnog oblika koštaju oko 800 evra po kilogramu.

BONUS VIDEO:

U ZASAVICI POSTOJE 4 VRSTE TARTUFA: Jedan se posebno dobro slaže uz rakiju (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(MONDO)