• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO ZATEKAO HIT NA BEOGRADSKOJ PIJACI! Ljudi poludeli za ČVARCIMA OD RIBE, a tek kad vidite cenu...

Autor Nevena Davidović

Redakcija portala Mondo posetila je nekoliko beogradskih pijaca, a u izlogu jedne od ribarnica sačekao nas je nesvakidašnji prizor.

 Riblji čvarci na beogradskoj pijaci skuplji od svinjskih Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji, Božićni post predstavlja značajan deo verske tradicije, duboko ukorenjen u običajima vernika širom zemlje. Ovaj post, koji traje 40 dana, ima posebnu ulogu u pripremi vernika za proslavu Božića. Vernici pravoslavne veroispovesti počinju Božićni post 28. novembra, usredsređujući se na molitvu, odricanje od određene hrane. Posebno je poznato izbegavanje namirnica životinjskog porekla, poput mesa i mlečnih proizvoda. Tradicionalna hrana tokom Božićnog posta uključuje posne specijalitete poput pasulja, ribe, povrća i različitih vrsta posnih kolača.

Ipak, naš narod veliki je ljubitelj mesa i suhomesnatih proizvoda, pa zato neki jednostavno nisu u mogućnosti da postoje čitav post. Svaka porodica pravoslavne veroispovesti, ukoliko ne posti svih 40 dana, onda se odluči na sedmodnevni post, ili posti tokom Badnjeg dana i Badnje večeri. A oni kojima i to teško pada, kako bi nadomestili svoje svakodnevne potrebe za mesnim prerađevinama, sada imaju mogućnost s obzirom na to da su ribarnice osmislile savršen način da kupcima ponude nešto što umnogome podseća na čuveni srpski proizvod koji mnogi obožavaju da jedu - čvarke.

Redakcija portala Mondo posetila je nekoliko beogradskih pijaca, a u izlogu jedne od ribarnica sačekao nas je prizor koji je nas je ostavio u šoku. Reč je, verovali ili ne, o ribljim čvarcima. Baš kada smo pomislili da naš narod ne može biti inovativniji, uverili smo se u suprotno. Već smo viđali burek sa pljeskavicom ili burek sa nutelom i plazmom, ali sa čvarcima od ribe se još nismo susreli.

Jedan ribar sa beogradske pijace "Skadarlija" kazao nam je da su riblji čvarci hit ove sezone i da ih narod rado kupuje. "Često kupuju riblje čvarke, zaista su odličnog ukusa, odlično mogu da se služe kao predjelo u vreme posnih slava ili za Badnje veče", rekao je prodavac ribe za naš portal.

Nakon što nas je ponudio da ih probamo, najpre smo bili sumnjičavi, a onda smo se uverili da se radi o proizvodu fantastičnog ukusa. Ovaj prodavac bliže nas je uputio u proces proizvodnje.

"Za pravljenje ribljih čvaraka koristi se trbušni deo šarana i soma. Uvek moraju da idu ove dve vrste riba. Proces pravljenja je gotovo isti kao kod običnih čvaraka. Isitnjeni komadi se prže u dubokom ulju u kazanu, mešaju se sve vreme, dok komadići ne postanu hrskavi, a onda se presom sva suvišna masnoća cedi. Naravno, koristi se i so, baš kao kod spremanja čvaraka od svinjskog mesa", objasnio nam je prodavac ribarnice na pijaci "Skadarlija".

Kada smo probali ostali smo u šoku. Za čvarke od ribe se zaista može reći da su pandan dobro poznatim čvarcima od svinjskog mesa. Hrskavi su, dovoljno slani i ne previše teški, iako se koriste najmasniji delovi ribe. Lako nas je uverio da ponesemo punu činiju za usput.

Tako su se Beograđani dosetili da i u vreme posta možete da obogatite trpezu. Umesto morskih plodova, algi, školjki, lignji i ostalih morskih specijaliteta, sada možete gostima možete ponuditi novi srpski brend - čvarke od riba, i to onih koje se pecaju u domaćim rekama.

A cena?

Što se tiče cene ribljih čvaraka ona iznosi 2.500 dinara za jedan kilogram. Poređenja radi, širom Srbije za kilogram svinjskih čvaraka mora se izdvojiti gotovo 2.000 dinara. I bombone od svinje postale su pravi luksuz u današnje vreme, a čini se da tim stopama idu i bombone od ribe.

Jedna gospođa koja kupovala u ribarnici koju smo posetili prvo što je poručila bili su čvarci. "Inače ne volim ribu, jednostavno njen ukus mi ne prija, ali sada je post, pridržavam ga se, a ovi čvarci su mi najbolji izbor jer su preukusni. Kupim 100-inak grama, zasitni su, a opet zdraviji od običnih čvaraka", kazala nam je sugrađanka sa oduševljenjem.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:01
Kakve su cene na srpskim pijacama pred početak pravljenja zimnice?
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

 (MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Pa da bre to sve što pije Nes sa mlekom za vreme posta mrzi boga, narod & državu, ali zato pop u V8 skroman, bogougodan & opšte društveno-samozaštitan.

Dunkli

To odlično ide uz lozovaču od čamovih dasaka, ko je probao nije se pokajao!

Sve su popularniji i pileći čvarci

Njihova cena se kreće oko 700 dinara kilo. Dobijaju se od pilećih leđa. Sa leđa se odseče trtica kao i pileća kožica i sve se na sitno isecka, a zatim čvari i soli. Dobija se i žuta pileća mast, vrlo laka, koja lako prelazi iz čvrstog u tečno stanje na sobnoj temperaturi. Ta mast može se koristiti za mazanje na hleb ili za prženje hrane u tiganju. Preostali deo pilećih leđa koristi se za supu.

special image