• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INFLACIJA JEDE UŠTEĐEVINU - Mračna prognoza ekonomista: Moguća velika recesija, evo ko će jedino odoleti krizi

Autor Ivana Lazić

Sporiji tempo potrošnje, zbog nemogućšnosti štednje, mogao bi da predstavlja probleme za američku privredu u tekućoj godini.

 Štednja otežana zbog rastuće inflacije Izvor: Africa Studio/Shutterstock

"Suvi prah" gotovinske štednje za koji se očekivalo da ublaži ekonomiju je nestao, pošto je inflacija praktično izbrisala višak štednje američkih domaćinstava. Potrošači su tokom pandemije izgradili "ogromna gotovinska salda“, delom zbog smanjenja potrošnje, ali i stimulativnih provera koje je izdala američka vlada. Smatralo se da ta gotovina predstavlja tampon za američku ekonomiju koja se usporava, dajući potrošačima malo slobode da nastave da troše uprkos pooštrenim finansijskim uslovima, prema analizi Bespoke-a.

Ali ta očekivanja su zapravo pogrešna, navodi investiciona kompanija u napomeni, pošto je inflacija pojela potrošačku moć štednje domaćinstava za većinu Amerikanaca.

Iako domaćinstva nominalno imaju veći iznos ušteđevine nego pre pandemije, ta slika se menja kada se gotovinska ušteda posmatra kao procenat ukupne potrošnje, što utiče na dodatni pritisak na potrošače zbog rasta cena. Većina Amerikanaca ima isti iznos ušteđevine kao 2019.

"Za sva domaćinstva osim onih sa najvećim zaradama i najbogatijih … gotovinska sredstva u odnosu na potrošnju su se u osnovi vratila na mesto gde su bila 2019. Drugim rečima, nema preostalog praha gotovine za finansiranje rasta potrošnje“, saopštila je kompanija. "To je posebno tačno s obzirom na činjenicu da najveći i najbogatiji potrošači uopšte nisu ograničeni na potrošnju".

Potrošači su pokazivali druge znakove da njihovo "finansijsko zdravlje" počinje da se pogoršava. Dug po kreditnim karticama prošle godine je dostigao novi rekord u istoriji. U međuvremenu, otplate studentskih kredita ponovo su pokrenute nakon trogodišnje pauze, što znači da će mnogima biti teško da plate i dalje plaćaju račune, a da pritom zadrže postojeći tempo potrošnje.

Sporiji tempo potrošnje mogao bi da predstavlja probleme za američku privredu, koja se i dalje suočava sa pristojnim rizikom od recesije 2024. 

Bonus video:

Pogledajte

03:20
"NOVAC TREBA DA RADI ZA NAS, A NE MI ZA NJEGA" Kompletna analiza finansijskog eksperta UŽIVO: Iako, stopirana INFLACIJA IMA UTICAJ
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image