• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENA PRASIĆA I JAGNJIĆA OTIŠLA U NEBESA! Sve rezervisano unapred u mesarama, a za ovo posebno pečenje traže 4.500 DINARA

Autor Jana Desovski

Zbog nedostatka svinja koji je u najvećoj meri uzrokovan svinjskom kugom, za ovaj Božić nije lako doći do pečenice.

 Cena prasetine i prasećih bajadera uoči Božića Izvor: Shutterstock

Jedan od narodnih praznika koji prethodi Božiću je današnji Tucindan, a za ovaj dan se vezuje narodni običaj pripreme božićne pečenice. Što je po poslednjim informacijama izuzetan izdatak za one građane koji žele da na božićnoj trpezi imaju pečenje, s obzirom da je cena kilograma "žive vage" prasadi, kako je bilo i očekivano, dostigla 700 dinara u najvećem broju krajeva Srbije.

Tucindan je prema predanju dobio ovo ime jer se nekad pečenica pre klanja tukla ušicom sekire preko grudve soli u platnenoj vrećici, stavljenoj na čelo životinje. U nekim krajevima Srbije, pak, božićna pečenica se, umesto od praseta, pravi od jagnjeta ili mlade ovce.

Zbog nedostatka svinja koji je u najvećoj meri uzrokovan svinjskom kugom, za ovaj Božić nije lako doći do pečenice. Ukoliko nabavku i ugovaranje niste izvršili na vreme, šanse da to učinite dana su minimalne. Jer, pre svega, na tržištu je najmanje prasadi težine do 25 kilograma, što je u praksi najčešća težina koja se traži za božićnu pečenicu.

A što se tiče cene “žive vage” prasadi u Srbiji, ona je u kontatntnom porastu poslednjih mesec dana - od 450 do 500 dinara, potom 600, što je bila najčešća cena pre dve sedmice, a otkako je počela 2024. godina dostigla je najavljenih 700 dinara po kilogramu.

I kao što potvrđuje stara narodna "da se prase ne goji uoči Božića", tako će vas i kupovina danas koštati i više od tih 700 dinara. Po oglasima na internetu, najčešće na društvenim mrežama, prasad za pečenicu danas se prodaju i za svih 800 dinara kilogram, ali je reč o vrlo ograničenim količinama, dok pojedini trgovci, što su ipak pojedinačni slučajevi i odnose se na prasad do 20 kilograma telesne mase, cene ih i za neverovatnih 1.000 dinara po kilogramu.

Što se tiče pečenja iz pečenjara, cene su ove sedmice pre Božića takođe više nego što su bile u poslednjoj sedmici 2023. godine. Rasponi cena su prilično veliki, a kako se objašnjava, zavise od toga da li pojedine pečenjare imaju stabilno snabdevanje, najčešće sa sopstvenih farmi, ili živu prasad i jagnjad kupuju od dobavljača.

Na području glavnog grada, kao što je i očekivano, pečenje na kilogram je najskuplje u Srbiji – praseće se, zavisno od pečenjare, kreće u rasponu od 2.400 do čak 3.300, dok je cena jagnjećeg pečenja od 2.800 do celih 3.800 dinara za kilogram. U unutrašnjosti Srbije, pak, još uvek je moguće naći kilogram prasetine za 2.000, mada je najčešća cena, pre svega na području gradova, 2.500 dinara, dok se kilogram jagnjećeg pečenja kreće u rasponu od 2.500 do 3.000 dinara.

Praseće bajadere otišle na 3.000 dinara

U poslednje vreme, i to ne samo u vreme praznika kao što su Božić i Uskrs, sve popularnije pečenje su takozvane praseće 'bajadere', odnosno, otkošćeno i na sitne kocke sečeno meso. Cena “bajadere” je u proseku za 500 dinara viša nego pre godinu dana i kreće se od 2.500 do 3.000 dinara, a zašto je kilogram ovog prasećeg specijaliteta negde čak i jeftiniji nego običnog pečenja, odgovor leži u tome što se “bajadere” mogu pripremiti ne samo od prasadi, nego i od svinja težih od 30 kilograma. Najskuplja varijanta pečenja uoči ovog Božića jeste otkošćeno rolovano, čija se cena kilograma u pečenjarama kreće od 3.600 za praseće, odnosno, od 4.500 za jagnjeće.

Tražnja je, kako ističu u pečenjarama, velika, tako da danas na Tucindan imaju pune ruke posla, a rezervacije su, zbog ograničenih količina, bile potrebne još pre dve sedmice u vreme Božića po gregorijanskom kalendaru.

"Jer, u odnosu na prošlu godinu procena je da je ponuda žive prasadi bar za četvrtinu manja, a pošto je tražnja standardno velika, cene su morale da budu više", kažu u pečenjarama, dodajući da uslužno pečenje prasadi, zavisno od težine, košta do 2.000 do 3.000 dinara.

Konačno, za one koji odluče da za Božić sami pripreme taj deo mesne trpeze, kilogram prasetine u mesarama košta između 620 i 850 dinara, dok se kilogram jagnjetine prodaje po najčešćoj ceni od 1.300 dinara.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:56
Prasetina u Toskani
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

 (Blic biznis/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

alokiN

Sva ona imanja koja ste zatarabili da bi se preselili u gradove ce te vrlo brzo ponovo naseliti! Samo da niste prodali silnu zemlju za 20ak kvadrata u beogradu... Sela nam prazna a vama skupa prasetina? Ma nije moguce. Pre 30 godina svaka druga kuca na selu je imala kravu, za sitniju stoku i da ne pricam, danas je sreca ako je svaka 15.naseljena. Jedemo latinoamericko meso, razmrznuto i zamrznuto 20 puta, transportovano, obradjivano, tretirano hemikalijama, uvozimo povrce i voce sumnjivog kvaliteta, i sve to placamo 3 puta skuplje. Dedovi nam se u grobu prevrcu. I cudimo se sto sada pijemo pune sake vitamina i suplemenata, a za bolesti i da ne pricam. Pa danasnja jabuka ima od 50 do 60 posto manje hranjljivih vrednosti nego li ona iste sorte pre 30 godina, ali je bitno da je ogromna i da se sija i da mrlje nigde nema, a to sto stoji u ciniji mesec dana i ne mrda, to nikom nije cudno, ni muve je ne napadaju. Nije selo samo niza cena, selo je i zdravlje tela a i duha!!! Ozivimo nasa sela!!!

Machiaveli 💯

@alokiN to i ja kazem, sve se to dovuklo u Beograd i glume gradjane!!! Treba drzava sva ta imanja da oduzme i da da ljudima koji nemaju, pa neka glume vikend Beogradjane!!!! Muka mi je od seljobera!!!

special image