Dani uoči Božića najudarniji su za one koji se bave uzgojem prasića. Dobra prodajna cena napunila je obore širom Šumadije, a Dragan Jovanović planira da dobro napuni i džepove, jer sve prasiće koje ima rasprodao je do poslednjeg.

"Po ceni od 600 dinara za kilogram žive vage, sve sam rasprodao na kućnom pragu, nisam imao potrebe da nudim bilo kome, a njihova cena ide i oko 650 dinara. Standarne mušterije su razgrabile preko 100 komada koje sam pripremio za prodaju pred Božić", kazao je Dragan Jovanović.

On dodaje da su usled turbulentnog perioda prethodnih godina mnogi na svoje obore stavili kanance, ali oni koji su preživeli sada ubiru plodove svoga rada. "Ogromna je potražnja, ne samo u Šumadiji, već i u čitavoj zapadnoj Srbiji. U krugu od 50 kilometara ne možete naći prase za Božić. Zatvoren je uvoz svinja zbog kuge koja je zavladala, pa su domaćini prinuđeni da uzimaju kod nas, domaćih prodavaca. Što je opet podiglo vrednost, pored toga je i kvalitet samih prasadi i njihovog mesa zbog načina ishrane odlično, kaže Jovanović.

Dragan.png
RINA.RS 

Ono što mu je bio dodatni izvor prihoda jeste usluge pečenja. "Svako ko dođe da naruči prase, njemu je potrebno da se ispeče i iseče na ovale, što nije uračunato u ovu cenu, to je oko 3500 dinara po prasetu, računica je prosta", zaključio je Dragan.

BONUS VIDEO:

Kurir Prasetina u Toskani

(RINA/MONDO/J.D.)