• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE VIŠE IZDATIH RADNIH DOZVOLA STRANCIMA! Dolaze sa svih strana sveta i obavljaju poslove vozača, vodoinstalatera...

Autor Miloš Škrbić

U 2023. izdate su 52.184 dozvole za rad strancima, od čega 9.877 ženama.

 Stranci rade u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Youtube/Screenshot/FunForLouis

Iako su u avgustu 2023. godine izmenjeni Zakon o zapošljavanju stranaca i Zakon o strancima, dva ključna dokumenta koja regulišu njihov imigracioni status u Srbiji, primena nekih odredbi, poput one o jedinstvenoj dozvoli za boravak i rad, počeće 1. februara. Razlog za kašnjenje je potpuna digitalizacija izdavanja ovog papira putem uspostavljanja jedinstvenog veb portala – Portala za strance.

Tako tvrde iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz napomenu bi za dvadesetak dana sve tehničke aktivnosti završiti. To praktično znači da će nove pojednostavljene procedure zapošljavanja uskoro biti u funkciji, što je bio i cilj izmene ovih zakonskih dokumenata. Takve izmene su bile neophodne jer su prethodni propisi bili komplikovaniji i usporavali su proces angažovanja stranih radnika, posebno profila važnih za određene kapitalne projekte. Njih na domaćem tržištu često nije bilo poslednjih godina, a koliko je taj problem izražen pokazuju podaci Nacionalne službe zapošljavanja, prema kojima je samo za godinu dana njihov broj uvećan za blizu 20.000.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) objašnjavaju:
- U 2022. izdato je ukupno 35.180 dozvola za rad stranim državljanima, od čega je bilo 5.919 žena.
- U 2023. izdate su 52.184 dozvole, od čega 9.877 ženama.
- Najveći broj stranih radnika u 2022. došao je iz Кine, Turske, Rusije, Indije, Кube, Makedonije i Ukrajine.
- U 2023. najveći broj dozvola izdat je državljanima Кine, Turske, Rusije, Indije, Кube, Nepala i Sri Lanke.

U NSZ kažu da su uz pomoć stranih radnika prevazilaženi problemi sa deficitom sledećih kadrova:

Zidar, tesar, armirač, izrađivač gornjih delova obuće, vodoinstalater, keramičar, bravar, konfekcijski šivač, zavarivač-rezač gasom. Vozač teretnjaka, fasader, moler-farbar, elektrozavarivač, elektroinstalater, izrađivač kablovskog pribora i priključaka. Stolar, kuvar, pekar, krojač, mašinski tehničar, medicinska sestra, konobar, građevinski tehničar. Knjigovođa, vozač autobusa, vozač teretnog motornog vozila, rudarski tehničar, kozmetičar, blagajnik...

Za sve njih, ali i za mnoge druge strane radnike koji rade u Srbiji, nova zakonska rešenja omogućavaju im da duže budu radno angažovani.

Iz Ministarstva za rad objašnjavaju novu proceduru:

- Stranac, odnosno poslodavac u ime stranca, kroz veb servis Portala za strance podnosi zahteve za regulisanje boravka i rada, te svu prateću dokumentaciju kojom dokazuje ispunjenost propisanih uslova.

- Ova dozvola će moći da se izda, odnosno produži, na period važenja do tri godine, umesto trenutnih godinu dana. NSZ će procenjivati ispunjenost uslova, a MUP će donositi krajnju odluku u jedinstvenom postupku. Stranci će moći bez straha da menjaju posao i poslodavca

Stručnjaci kažu da je dobra novina je da se strancima omogućava da menjaju zaposlenje, odnosno poslodavca, a da pritom ne izgube radnu dozvolu i osnov privremenog boravka, kao do sada.

"Ovo je od izuzetnog značaja, imajući u vidu dosadašnji ucenjivački potencijal sistema radnih dozvola, što je u praksi dovodilo da poslodavac nameće radniku-strancu nezakonite uslove rada na koje je on pristajao. Alternativa je bila da izgubi posao, a samim tim i da mora da napusti Srbiju. Za radnike iz dalekih azijskih zemalja ovo je u praksi značilo samostalni povratak u matičnu državu, za šta najčešće nisu imali ni volje, ni novca. Otuda su pristajali na uslove rada koji su daleko ispod ugovorenih, a često i ispod zakonskog minimuma" - napisao je u autorskom tekstu Mario Reljanović, doktor pravnih nauka i naučni saradnik Instituta za uporedno pravo.

Da je kršenja prava stranih radnika bilo, javnost je samo delimično obaveštavana i to kada je dolazilo do drastičnih situacija, poput slučaja Vijetnamaca angažovanih preko agencije na izgradnji fabrike za proizvodnju guma Ling Long u Zrenjaninu. Iz Ministarstva za rad kažu da njihovi inspektori kontrolišu eventualne nepravilnosti i da se one kažnjavaju. Dve najčešće nepravilnosti kod radnog angažovanja stranih državljana su:

- Kad poslodavac za stranog državljanina nije pribavio radnu dozvolu, odnosno jedinstvenu dozvolu, shodno Zakonu o zapošljavanju stranaca.

- Kad poslodavac sa radno angažovanim stranim državljaninom nije zaključio ugovor o radu ili drugi odgovarajući akt pre njegovog stupanja na rad.

BONUS VIDEO: KRAGUJEVAC OVO NE PAMTI! Čak 200 studenata iz 18 zemalja studira medicinu: Najviše budućih lekara došao iz Indije, SVI ODUŠEVLJENI

Pogledajte

02:34
KRAGUJEVAC OVO NE PAMTI! Čak 200 studenata iz 18 zemalja studira medicinu: Najviše budućih lekara došao iz Indije, SVI ODUŠEVLJENI
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Mondo/Blic/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image