• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLATA I DO 350.000 DINARA! OVA ZANIMANJA SU NAJPLAĆENIJA U SRBIJI: Poslodavci grabe da bi došli do radnika!

Autor Nevena Davidović

Najviše raspisanih pozicija bilo u oblastima trgovina, IT, mašinstvo, administracija i magacin.

 shutterstock_2301726335 copy.jpg Izvor: DukiPh/Shutterstock

Tržište rada, ako bi se merilo tražnjom za radnicima, u Srbiji je prošle godine malo usporilo. Tokom 2023. godine raspisano je oko šest odsto manje oglasa nego godinu pre. A najveći udar su pretrpeli informatičari. Broj novih pozicija u IT sektoru je bukvalno prepolovljen.

Poslovi Infostud su kao i svake godine analizirali oglašene potrebe poslodavaca. "Prema podacima sajta Poslovi Infostud, ukupan pad broja oglasa za posao u 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, iznosi šest odsto, što svedoči o izvesnom opadanju aktivnosti na tržištu rada", navode u ovoj kompaniji. "Posebno značajno je primetiti da je IT sektor, inače jedan od ključnih pokretača ekonomske aktivnosti, doživeo najveći udar. Ova oblast doživela je najveći pad u broju objavljenih pozicija za čak 50 odsto u odnosu na godinu pre".

Posmatrajući celokupno tržište rada, u 2023. godini objavljeno je 71.715 oglasa za posao. Sa druge strane primetan je porast broja jedinstvenih kandadata za 14 odsto, pa je u prethodnoj godini traženo 278.116 ovakvih radnika. "Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi koja je obeležila proteklu godinu, tržište rada u Srbiji pokazalo je iznenađujuću otpornost, sa blažim uticajem na zaposlenost u poređenju sa drugim sektorima", objašnjavaju u Poslovima Infostud. "Jedan od segmenata koji je značajnije osetio posledice jeste IT sektor, koji se suočio sa izazovima optimizacije radne snage kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou".

Analiza strukture oglasa u ovom periodu pokazuje da je najviše raspisanih pozicija bilo u oblastima: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin. Kada govorimo o specifičnim radnim pozicijama najviše mogućnosti da se zaposle imali su prodavci, magacioneri, vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici i komercijalisti. "Prethodno veliko regionalno istraživanje pokazalo je da je kandidatima visina plate presudan faktor prilikom odabira poželjnog poslodavca", ističu u Poslovima Infostud. "Uzimajući to u obzir, poslodavci nastoje da poboljšavaju svoje poslovne ponude i trude se da budu što konkurentniji u visini zarade koju nude".

Analizirajući najtraženije pozicije, podaci pokazuju da su se nuđene zarade kretale od minimalca pa sve do nekoliko hiljada evra. Posmatrajući maksimalne zarade koje su oglašene, prodavcima je ponuđeno do 250.000 dinara, a komercijalistima čak do 350.000 dinara, podaci su ove analize. Kod ove dve pozicije specifičan je iznos maksimalne zarade u zavisnosti od dodatnog procenta od prodaje koji se ostvari na osnovnu zaradu. Sa druge strane, magacioneri su mogli da zarade do 150.000 dinara, a administrativnim radnicima je bilo ponuđeno maksimalno 180.000. Kada govorimo o vozačima u drumskom teretnom transportu, za njih su pojedinačni poslodavci bili spremni da izdvoje čak 350.000 dinara.

Deficit je i dalje najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera. Takođe, i za ove pozicije pojedini poslodavci su bili spremni da ponude visoke zarade. Tako su mesari i metalostrugari imali mogućnost da zarade do 120.000 dinara mesečno, frizeri i pekari do 200.000, mehaničari do 240.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada u iznosu od čak 250.000 dinara.

Pogledajte

01:07
"NE RADI SE SAMO O KOLIČINI PARA, VEĆ I LAKOĆI ZARADE!" Stručnjaci analiziraju upis u srednje škole: Zbog čega zanati izumiru?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Forbes Srbija/MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Sve DO DO i DO plate. A sto niko ne napise pocetnu koja je uglavnom i krajnja. Kazete komercijalista 350000 dinara. Znam lika koji radi u jednoj jakoj firmi kao komercijalista. Ubi se od prodaje. Ima ogroman rizik da li ce sve naplatiti ali ako ne proda nema bonusa pa rizikuje. Od 7 ujutru do kasno uvece je upregnut. Vozi, razvozi, organizuje, obilazi i decko se psihicki i fizicki raspao. Dobra stvar je sto vikendom ne radi ali je tada duzan silne izvestaje da pise i opet posao. U decembru sto mu je bio dobar promet jedva je igurao 230000 dinara i to jedvaaaa. A da ne pricamo kolika je mizarna plata u manjim firmama koje nemaju toliki promet. Mesad u masem maretu poznatom 72000 dinara. Vozaci kombija u vecim firmama sa prekovremenim jedva doguraju 100000 dinara. Tako da nije bas sve tako lepo kao sto pise.

Nik

@Nikola Ne loži se na glupe vesti, to im je posao.. Jedan će da stavi, zarada do milion (naravno ako praviš 100 miliona mesečno za njega..) i eto, ide nam.. Mislim, manite IT, u najvećoj krizi, a prodavac 200.000..dođi juče..

special image