Kredit za refinansiranje je nov kredit kojim se nekoliko postojećih pozajmica objedinjuje i nastavlja se otplata zaduženja po povoljnijim uslovima. Mnogi se zbog neplaniranih troškova često odlučuju za refinansiranje kredita, iako uslovi nekada i nisu najpovoljniji. Kada je dobro refinansirati kredit objasnio je knjigovođa Aleksandar Segedi gostujući u "150 minuta" na TV Prva.

"Ukoliko vam se ne dešava nepredviđena situacija u životu, vi u suštini ne morate da refinansirate (kredit). Ako imate ponudu za refinansiranje koja je bolja od trenutne, onda imate situaciju da poboljšate svoj status", kaže Segedi. On objašnjava da svaka banka ima svoje uslove refinansiranja, pa je najbolje izdvojiti vreme i obići jednu po jednu i raspitati se koja nudi najbolje uslove.

"Uslovi mogu dosta da se razlikuju. Najveća boljka koju ja srećem na poslu je recimo kada je lice preduzetnik, banka ne zna da li da posmatra (preduzetnike) kao fizička lica ili da ih posmatra kao pravna lica, a oni nisu ni jedno ni drugo. Oni su poslovna lica, odnosno fizička lica koja su dobila pravo poslovanja. I onda se banke dvoume da li da gledaju platu, ili da gledaju paušalno rešenje. Ima banaka koje gledaju koliko imate imovine, a ima banaka koje gledaju koliko prihodujete mesečno i koje ne žele da se igraju sa time da razmišljaju da nešto rade sa vašom imovinom ili ne", navodi Segedi. Kako kaže, najvažnije je dobro se raspitati.

Građani se često pitaju u kojoj valuti je najbolje podići kredit, ili uzeti refinansiranje. Segedi ističe da je najpametnije zadužiti se u onoj valuti u kojoj imate priliv novca."Ne mali broj naših sugrađana, gotovo svi koji rade sa inostranstvom, poput preduzetnika ili firilensera, najčešće dobijaju u drugim valutama. Ona valuta u kojoj imate prihod, odnosno priliv, u toj valuti je najbolje zadužiti se", kaže on.

"Ako vama kreditno piše da je rata 23.000 dinara mesečno, vi ćete toliko i vraćati i ukoliko se nešto stravično ne desi sa našim kursom, onda vam se verovatno neće menjati taj iznos", zaključuje Segedi.

BONUS VIDEO:

KAKO PREŽIVETI JANUAR? Dve Nove godine, Božić, slave, zimski raspust, odmor, KAKO ISPRATITI SVE? Gavrilović: Banke su NUŽNO ZLO Kurir TV

(MONDO/N.D.)