• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"OSTAVIĆEMO POLA SRBIJE PRAZNO, MALA MESTA ĆE OPUSTETI": Šuša o ekspanziji Surčina - novac treba ulagati u proizvodnju

Autor Ivana Lazić

Zbog najave izgradnje Expo centra i održavanja međunarodne izložbe 2027. godine u Surčinu, primetan je rast cena nekretnina u ovoj opštini.

 Cene kvadrata Surčin Izvor: YouTube/BEOGRAD VLOGZILLA VIBES SRBIJA/TV Studio B/Screenshot

Nakon otvaranja deonice auto-puta 'Miloš Veliki', od Novog Beograda do Surčina, ova beogradska opština popularnija je kod kupaca stanova, zbog sve bolje infrastrukture tog dela glavnog grada i najavljenih megalomanskih projekata.

Zbog najave izgradnje Expo centra i održavanja međunarodne izložbe 2027. godine u Surčinu, stručnjaci za nekretnine već predviđaju rast cene kvadrata i potražnje za stanovima u toj prigradskoj beogradskoj opštini. Očekuje se da će u narednih godinu do tri, umesto 1.500, kvadrat koštati 2.000 evra. Agenti smatraju da trend rasta nekretnina u ovoj opštini postoji već dve godine. Tamo je cena kvadrata 2019. godine bila 1.000 evra, a sada su negde oko 1.500-1.600. 

O trendu rasta govorio je za Studio B i predsednik ove opštine, Stevan Šuša nagovestio je da ga ekspanzija ovog naselja, na neki način i zabrinjava:

"Svi ti naši investitori koji imaju sredstava, ulažu u stanove. Mi sa druge strane tražimo strane investitore koji pokreću proizvodnju i otvaraju fabrike, a u nekom periodu je bilo obrnuto, naši investitori su imali neku svoju proizvodnju. Smatram da je za svaku državu potrebno da ima tu svoju proizvodnju. Tu je na prvom mestu poljoprivreda, a onda i druge grane, a ne da u nekom delu zavisimo od velikih. Ne mogu da zaboravim i naš Zmaj, IMT, Ikarbus, sve smo pravili...Sad od toga ne radimo ništa. Ova ekspanzija ima i negativan aspekt, jer ćemo mi dobar deo stanovništva preseliti u Beograd, iz onih ruralnih sredina, ostavićemo pola Srbije prazno, jer bi svi želeli da imaju stan u Beogradu i drugim centrima, a manja mesta ostavićemo bez stanovništva", naveo je Šuša i dodao da je savet onima koji imaju novca da razmišljaju o ulaganju u proizvodnju, umesto u nekretnine.

Da li poljoprivredna proizvodnja može biti isplativa u Surčinu

"Zbog pojačane gradnje i razvoja Surčina, blizine aerodroma i sada evo Expo, Surčin ima znatno manje kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta. Naši poljoprivrednici su u jednom delu krenuli i sa plastenicima i sa lešnicima, a onda imamo taj problem, kada imamo svoju proizvodnju, onda nema organizovanog otkupa. Pojave se nakupci, pa to prodaju na pijacama, i zarađuju mnogo više od diektnog proizvođača", kaže Šuša i dodaje da bez jake poljoprivrede, nema ni jake zemlje.

Bonus video:

Pogledajte

06:39
"SEKULA IZ SURČINA JE GLAVNI DIVLJI TAKSISTA" Zlatković i Bjelić podržali akciju protiv VIŠEDECENIJSKOG JAVAŠLUKA NA AERODROMU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gv

U poljoprivredu treba da se ulaze agronomi u polja veterinari na farme. Država da ulaže jer to su naše fabrike. Ministar mora biti agronom nestranačka ličnost dokazana u struci. Samo tako to je jedini put

special image