• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF produžio posetu, sutra "Dan D" za penzije

Misija MMF u Srbiji tri dana duže od plana, potpredsednik Vlade Krkobabić najavljuje da će se sutra znati šta se menja u Zakonu o penzijama.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru šeste revizije kreditnog stend baj aranžmana produžiće boravak u Srbiji do petka, 5. novembra, rečeno je agenciji Beta u kancelariji MMF-a u Beogradu.

Misija MMF-a počela je prošle sedmice šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, a trebalo je da bude završena do sutra.

Jedna od ključnih tema tokom posete delegacije MMF-a su bile izmene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju a na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem je dogovoreno da minimalna penzija u Srbiji bude najviše do 27 odsto prosečne zarade.

Krkobabić je najavio da će se sutra, nakon njegovog sastanka sa predstavnicima MMF, konačno znati da li će u Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju uopšte nešto biti promenjeno.

Krkobabić je Tanjugu rekao da je sa MMF-om i danas razgovarao o penzijskom zakonu koji je prošle sedmice povučen iz skupštinske procedure, ali da će sutra "pasti konačan dogovor"

"Ukoliko MMF prihvati da neki delovi tog akta budu korigovani, korigovaćemo ih, ali, za sada, nema nikakvih promena", rekao je vicepremijer.

On je poručio da ono što on radi i pregovara sa MMF-om je "najbolje za sve naše građane" i da je reč o naporu da se dođe do jednog održivnog penzionog sistema koji će odgovarati svima.

Krkobabić je prošle sedmice rekao Tanjugu da će povučeni zakonski predlog biti vraćen u skupštinsku proceduru 2. novembra bez ijedne jedine izmene, čak, i u interpunkciji.

Povodom najave sindikalaca da će, nezadovoljni propalim pregovorima, od sutra početi da prikupljaju potpise za obaranje Vlade Srbije, Krkobabić je rekao "da ga to ne interesuje" i da, kako je rekao, potpise mogu početi da prikupljaju odmah.

Predstavnici sindikata sutra će početi prikupljanje potpisa za smenjivanje Vlade Srbije pošto nije postignut dogovor o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, izjavila je danas predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Savić je agenciji Beta rekla da je pre planiranog početka današnjih zavnaičnih pregovora sa Vladom stigao poziv na "informativni razgovor" kod ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, na kojem je sindikatima saopšteno da njihovi glavni zahtevi ne mogu da budu usvojeni.

"Nisu prihvatili naš zahtev da prosečna penzija ne sme da bude niža od 60 odsto prosečne plate. Nismo izdejstvovali ni ostanak beneficiranog radnog staža za rudare", kazala je Savić.

Ona je najvaila da će zbog neuspeha pregovora sindikati sutra u podne ispred restorana Ruski car u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu početi prikupljanje potpisa za smenjivanje Vlade, a akcija će istovremeno početi u svim većim gradovima Srbije.

Prema rečima predsednice ASNS-a, ipak nisu u potpunosti isključeni dalji razgovori sa predstavnicima Vlade.

Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju Vlada Srbije povukla je pod pritiskom sindikata koji su tražili određene izmene, a najznačajnije su se odnosile na zaštitne mere.

Za sada je izvesna samo izmena da najniža penzija neće padati ispod 27 odsto prosečne neto zarade što nije bio zahtev sindikata već je to dogovorio Krkobabić sa MMF-om.

Ukoliko se, međutim, dogodi da najniža primenja penzionera padnu ispod tog procenta, njima će razlika do 27 odsto prosečne neto zarade biti nadoknađeno prilikom uklađivanja svakog januara.

Vlada Srbije je u petak, 22. oktobra povukla iz skupštinske procedure predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Navela je da je otvorena za dijalog i razmatranje svih spornih pitanja u vezi sa tim zakonom.

Izmene i dopune Zakona o PIO dogovorene su sa MMF-om tokom prethodnih revizija kreditnog aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Neke od tema razgovora predstavnika Srbije i te međunarodne finasijske institucije su i rebalans budžeta za ovu godinu i predlog budžeta za 2011. godinu.

(agencije/www.mondo.rs)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image