• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OGLASIO SE DIREKTOR PIO FONDA: Saopštio važne informacije za sve penzionere u Srbiji

Autor Jana Desovski

Direktor PIO fonda je govorio o izmenama za penzionere.

 Direktor PIO fonda o izmenama za penzionere Izvor: MONDO /Goran Sivački

Od prvog dana Nove 2024. godine došlo je do važnih izmena za penzionere u Srbiji. Penzioneri su od januarske penzije dobili povećanje od 14,8 odsto. Sledeća pomoć koja je namenjena penzionerima odnosi se na besplatnu rehabilitaciju u banjama. Penzioneri koji ispunjavaju uslove mogli su do 25. januara da se prijave za banju, a sa onima kojima je neophodno ići će i pratioci, takođe besplatno.

Oni će, za razliku od prethodnih godina, ići u banju već u martu. Takođe, penzioneri nastavljaju da koriste Penzionerske kartice, a oni koji se još uvek nisu prijavili, mogu to da učine u bilo kom trenutku. O novim finansijskim planovima PIO fonda direktor Relja Ognjenović obavestio je svoje pratioce na društvenoj mreži "Instagram". Inače, on često koristi ovu društvenu mrežu kako bi ljudima saopštio novosti koje se tiču rada PIO fonda, povećanja penzija, jednokratne pomoći...

On je objavio ključne podatke, a njegovu objavu prenosimo u celosti: Finansijskim planom RF PIO za 2024. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 1,24 milijarde dinara, što je za 77 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Izmenama Zakona o PIO, od 1. januara 2024. godine za društveni standard korisnika penzija umesto dosadašnjih 0,10 odsto, izdvaja se 0,15 procenata izvornih prihoda Fonda, što je uticalo na ovako značajno povećanje sredstava izdvojenih za društveni standard penzionera.

Za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvojeno je 1,05 milijardi dinara, dok se za ostale vidove društvenog standarda penzionera, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, solidarnu pomoć korisnicima penzija i za finansiranje razvoja socijalnog dijaloga i međunarodnih aktivnosti, izdvaja 185,58 miliona dinara. Za finansiranje novog vida društvenog standarda, odnosno za razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti, predviđena su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara. Imajući u vidu opredeljena sredstva i prosečne cene u banjskim lečilištima za ovu godinu, procenjuje se da će na besplatan oporavak u neku od banja Srbije po ovogodišnjem konkursu otići više od 21.000 penzionera, što je naveći broj do sada.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:44
EVO KOJI PENZIONERI SU UKLJUČENI U DANAŠNJU POMOĆ OD 20.000 DINARA! Iz sindikata poručili: U spadaju prijave samo do OVOG datuma
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cici

U banje uvek isti idu. Nekako zakasnio kažu nema više vaučera. A kartica nikad da stigne . Možda poštar ide peške. Nije ni bitno, da smo mi živi I zdravi

Dr Miggyy

DA LI SU PENZIJE NIKADA VEĆE? Kako kažu, prosečna naša penzija za januar 2024. godine iznosi oko 45.700 dinara i svi su političari zadovoljni, jer slušaju šefa, a niko ne pita da li su penzioneri zadovoljni pamfletima koje diktiraju vodeći političari i kako mučki preživljavaju ovako visokim penzijama. Istina je drugačija, polovina penzionera jedva preživljava uz svoje inovacije ishrane. Pre 2012. godine prosečna penzija iznosila je iznad 60% prosečne plate, a sada, ako zaboravimo laži od najveće sadašnje penzije u istoriji i pre uvođenja penzije, prosečna penzija je narasla/pala, ne po rečima vodećih političara , već po statistici na 40% prosečne plate u Srbiji. Takođe aktuelne vlasti zaboravljaju da vrate otete penzije u toku četiri godine, kako bi spasili Srbiju, a međuvremenu su je zadužili sa više od dvadeset milijarde evra i plus zaduženja za filozofiju EKSO 27. Troškovi života i inflacija su uništili i onako jaki loši rast penzija da penzioneri jedva preživljavaju jer sa ovom penzijom ne mogu ni da pomisle da kupe ono što su kupovali pre deset godina i pored toga, kažu, da su tada penzije niže od sadašnjih, da ali su bile vrednije od sadašnjih. Penzioneri samo glasajte za njih i vama će biti bolje, ali malo sutra.

???

Дакле саопштио је две вести које су се већ догодиле (пензија исплаћена, рок за бање истекао) и једну готово безначајну вест јер је логично да можеш користити картицу ако је имаш а ако немаш да је можеш тражити. При том су попусти мизерни, ограничени на одређене брендове, не може на производе на акцији, ограниченог трајања током месеца итд.

special image