• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE NA UDARU! Jedna stvar koči put novca!

Autor Miloš Škrbić

Broj slobodnih radnih mesta je takođe nastavio da opada.

 Velika Britanija u recesiji Izvor: Mondo/Mihaela Šljukić Bandović

Ujedinjeno Kraljevstvo je palo u recesiju samo nekoliko meseci uoči opštih izbora, pokazali su zvanični podaci u četvrtak. Bruto domaći proizvod je pao za 0,3% u poslednja tri meseca 2023. godine, nakon smanjenja od 0,1% u periodu od jula do septembra, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku. Recesija se obično definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije.

"Svi glavni sektori su pali u kvartalu, pri čemu su proizvodnja, građevinarstvo i veleprodaja najveći kočnici rasta, delimično nadoknađeni povećanjem hotela i iznajmljivanja vozila i mašina“, rekla je direktorka ekonomske statistike ONS-a Liz Mekeun u saopštenju.

ONS procenjuje da je BDP Velike Britanije u 2023. porastao za 0,1 odsto. To je najslabiji rast od 2009. godine kada je privreda još uvek bila na udaru globalne finansijske krize, ako se izuzme 2020. godina koju je pogodila pandemija. Prošlogodišnji slab rast proizvodnje prati rast od 4,3% u 2022. Nekoliko ekonomista je okarakterisalo privredu kao „stagnirajuću“ tokom protekle godine.

"U celini 2023. ekonomija je uglavnom bila ravna“, rekao je Mekeun.

Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva porastao je samo 0,5% u 2023. i očekuje se da će porasti za 0,6% ove godine, što je drugi najgori učinak među velikim ekonomijama. U kombinaciji sa visokim kamatnim stopama, ekonomska kontrakcija bi mogla da ograniči sposobnost vlade da pruži bilo kakve značajne predizborne poklone, poput smanjenja poreza, u najavi budžeta za sledeći mesec. "Nijedna strana nije u potpunosti priznala fiskalnu realnost“, napisao je u belešci prošle nedelje glavni britanski ekonomista. "Veliko je pitanje kako će učiniti da se brojke sabiraju kada se bave neuverljivim rezovima državne potrošnje koji su trenutno planirani?“

Uprkos blagoj recesiji, britanska ekonomija je prošla mnogo bolje nego što su se mnogi ekonomisti plašili pre godinu dana, kada je nekoliko predviđalo znatno oštriji pad. Inflacija hrane je pala na 7% sa nedavnog maksimuma od 19,2% u martu 2023, saopštio je ONS u sredu. U poređenju sa prethodnim mesecom, cene hrane su zabeležile prvi pad posle više od dve godine.

U međuvremenu, plate su sada rasle ispred cena sedam uzastopnih meseci. Prosečne plate bez bonusa rasle su po godišnjoj stopi od 6,2% u tri meseca do decembra, prema ONS-u: "Rast nominalnih plata usporava... ali inflacija pada brže, izazivajući dobrodošao, iako kratkotrajan, oporavak u realne plate“, rekla je Hana Sloter, viši ekonomista u Resolution Foundation, istraživačkom centru, ranije ove nedelje.

Broj slobodnih radnih mesta je takođe nastavio da opada, pao je na 932.000 u tri meseca do januara, što je najniži nivo od sredine 2021. Ali loše zdravlje i dalje predstavlja glavni pokretač nedostatka radnika, a onih koji nisu na poslu zbog „dugotrajnih bolesti“ sada ima rekordnih 2,8 miliona.

"Ovo koči ekonomiju, vrši pritisak na javne finansije i Nacionalnu zdravstvenu službu i ograničava mogućnosti za mnoge ljude“, rekao je Sloter. Prema Rezolucionoj fondaciji, zbog lošeg zdravlja Britanija ostaje jedina ekonomija Grupe sedam koja se tek vratila na nivo zaposlenosti pre pandemije, javlja CNN.

BONUS VIDEO: SAVETI ZA UŠTEDU

Pogledajte

02:34
SAVETI ZA UŠTEDU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Mondo/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Драган

***уше у чабар, подли и ***оцидни бритони. Не помажу ни крађе, пљачке, отимачине, дошампавања папирина без покрића...

special image