Nemački ministar privrede Robert Habek veoma je zabrinut zbog situacije u nemačkoj ekonomiji. Političar stranke Zelenih u Lajpcigu je najavio da će savezna vlada značajno sniziti ekonomsku prognozu za ovu godinu. Očekuje se privredni rast od svega 0,2 odsto. "To je dramatično loše. Ne možemo nastaviti ovako", kaže Habek.

"Moramo ponovo više da ulažemo"

Kao razlog za smanjenje prognoze Habek je naveo i posledice odluke Saveznog ustavnog suda o budžetu. To znači da ljudi imaju manje novca za ulaganje, jer je vlada, zbog mera štednje, krajem 2023. godine ukinula kočnicu cena energije. "Sve u svemu, moramo ponovo više da ulažemo u ovu zemlju i pokrenemo ekonomski rast", rekao je političar Zelenih na početku trodnevne turneje po zemlji.

Habek će sledeće nedelje predstaviti godišnji izveštaj o ekonomiji. Vlada je u jesenjoj prognozi predviđala rast od 1,3 odsto za tekuću godinu, međutim, ta prognoza iz oktobra se već duže vreme ne smatra realnom. Poslednji podaci pokazuju da je nemački bruto domaći proizvod u četvrtom kvartalu 2023. godine opao za 0,3 odsto, delom i zbog smanjenih investicija u građevinarstvo i opremu kao što su mašine. Ako se smanji i u toku prvog kvartala ove godine, to će se smatrati tehničkom recesijom.

Još pre Habekovog obraćanja bilo je poznato da vlada očekuje kasniji oporavak nemačke privrede. U aktuelnom mesečnom izveštaju o ekonomskoj situaciji, Ministarstvo privrede navodi: "Opterećujući faktori poput slabe spoljne potražnje, štrajkova u javnom prevozu, visoke stope bolovanja zaposlenih, kao i geopolitičke tenzije s kašnjenjima u lancima snabdevanja, mogu biti razlozi kašnjenja očekivanog konjunkturnog oporavka".

Na proleće predstavljanje planova?

I Habek i ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) nedavno su Nemačku opisali kao zemlju koja više nije konkurentna. Prema Lindnerovim rečima, vladajuća koalicija planira da do proleća predstavi koncept za jačanje nemačke privrede. To bi verovatno trebalo sinhronizovati s raspravama o nacrtu budžeta za 2025. godinu, koji bi trebalo da bude predstavljen na leto.

Za 2025. godinu minhenski Ifo-institut očekuje rast od 1,3 odsto, dok Institut za svetsku ekonomiju iz Kila (IfW) predviđa 1,2 procenta. U godišnjem izveštaju o ekonomiji ne očekuju se nove vladine prognoze. Prošlog oktobra procena je bila 1,5 odsto. Taj broj će biti ažuriran tek u proleće.

BONUS VIDEO:

"NEMAČKA IZBACUJE PREKO MILION MIGRANATA IZ DRŽAVE ZBOG UČESTVOVANJA U PROTESTU?!" Aćimović tvrdi: Izgubili su STABILNOST Kurir televizija

(DW/MONDO/U. M.)