• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMAČKA EKONOMIJA SATERANA U ĆORSOKAK! Pljušte otkazi u gigantima, a potreba za radnicima sve veća, šta se dešava?

Autor Nevena Davidović

Mnogi nemački giganti otpustili su na hiljade radnika.

 profimedia-0093195102.jpg Izvor: Profimedia

Zbog sve veće cene energenata mnoge nemačke kompanije suočavaju se smanjenjem broja radnih mesta. Softverska kompanija SAP namerava da ukine 8.000 radnih mesta širom sveta, Kontinental 7.150, Boš 1.200. I ZF Fridrihshafen i Folksvagen objavili su da im više neće biti potrebno toliko zaposlenih.

Takođe, u građevinskoj industriji otkazi su već počeli. I u bankama se gase poslovnice i otpuštaju službenici. Novi šef Bajera, Bil Anderson, najavio je novu strukturu farmaceutskog giganta i stavio do znanja da će biti manje zaposlenih. Spisak velikih, ali i srednjih i porodičnih preduzeća koja planiraju da smanje broj radnih mesta je veoma dugačak.

Obrazloženje je uvek slično: "Opšti okviri poslovanja su se promenili". Firme i čitave industrijske grane moraju da se promene ako žele da ostanu konkurentne. S jedne strane su tu troškovi energije koja je u Nemačkoj sve skuplja, a tu je još i politika koja traži klimatski neutralnu proizvodnju. Pa je onda tu i digitalizacija koja menja čitav proizvodni proces, prema čemu onda mora da se promeni i organizaciona struktura. Sve to čini da su neki proizvodni procesi izgubili svoju ekonomsku računicu, tako da koncerni izdvajaju čitave segmente, prodaju ih ili ih samostalno šalju na berzu. Ujedno ima sve više saradnje u svoj toj ogromnoj tranziciji, jer su pokušaji da se nešto samostalno uradi previše skupi čak i za najveće.

Sve to traži i drugačiju stručnost, sposobnosti i tehnološku spremu zaposlenih. "Naš svet rada postaje sve brži i kompleksniji", kaže Juta Rump iz Instituta za zapošljavanje i svet rada u Ludvigshafenu. "Promena je normalno stanje, a na to moramo da pronađemo odgovor."

Problem je međutim to što ne postoji samo jedan odgovor za savladavanje čitavog niza izazova. Enco Veber iz Instituta za tržište rada i istraživanje zanimanja pri nemačkom Zavodu za zapošljavanje u Nirnbergu relativizuje taj trend: "Proteklih godina jeste doduše bilo nešto više otkaza, ali dugoročno je kvota još uvek niska kakva nije bila već odavno. Ono o čemu se sada izveštava su u prvom redu promene u velikim, globalnim koncernima. Jer, promene kod 'malih počele su odavno, a o njima se i ne piše toliko."

BONUS VIDEO:

Pogledajte

13:38
"NEMAČKA TRENUTNO POD LUPOM SVETA ZBOG ODGOVORNOSTI ZA SVETSKE RATOVE!" Eksperti tvrde: Posmatra se podrška desničarskoj partiji
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(DW/MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GL

Folksvagen ulaže u fabriku u Meksiku 1 mlrd € i pravi najveću fabriku auto baterija na svetu u Kanadi. Tako da poslove i povećava i premešta i na druge kontinente.

Admiral Armagedon 🤙

A Srpska ekonomija cveta sve sami milioneri oko nas.

Da

@Admiral Armagedon 🤙 Nisi daleko od istine, Kopaonik, Zlatibor nema gde igla da padne ovih dana. Svi su negde na produzenim vikendima porodicno, ima se para.

special image