• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO ĆE KOŠTATI MALINE OVE GODINE? Cena srpskog crvenog zlata niska i pre početka berbe

Autor Nevena Davidović

Institut za voćarstvo u Čačku izračunao proizvođačku cenu maline za 2024. godinu.

 Maline Izvor: Youtube Printscreen/ Partner mikrokreditna fondacija

Obećanje dato malinarima je održano, navela je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković Tanjugu na Kopaonik biznis forumu, Ona je takođe rekla da je Institut za voćarstvo u Čačku izračunao proizvođačku cenu maline za 2024. godinu.

Prema dobijenim podacima, za prinos od 30 tona proizvođačka cena maline je 160 dinara, za prinos od 15 tona 200 dinara, na 12 tona 240 dinara, rekla je ministarka i dodala da to pokazuje da je proizvođačka cena niža što je prinos maline veći. Tanasković je navela je da se u ovu sezonu ulazi sa manjim zalihama nego prošle godine, i da one iznose nešto više od 20.000 tona, dok su 2023. one bile dvostruko veće.

Podsećamo da je Udruženje malinara Vilamet iz Arilja zatražilo od hladnjačara da najkasnije do 5. marta kažu kolika će biti otkupna cena. U istom saopštenju iz Vilameta su uputili molbu predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da do istog datuma objave informaciju o stanju prenetih zaliha neprodate maline iz 2023. godine.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, prošle godine bili su suočeni sa određenim poteškoćama na svetskom tržištu usled rata, pojave viškova i male tražnje srpske maline.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije za Biznis.rs kaže da je, kako za sada stvari stoje, najmanja prihvatljiva akontna cena 350 dinara, takođe "sa tendencijom rasta". "Ispod te cene malinari nemaju ekonomsku računicu", rekao je Radović.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:05
Ovo je glavni problem malinara u Srbiji: Nabavna cena 10 puta manja od tržišne, OVO JE RAZGOL!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Biznis.rs/MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Koliko košta ukrajinska malina koju ste uvezli?

...

@Ja Svi proizvodjaci zele zagarantovanu cenu za svoj proizvod..a sta je danas pa zagarantovano,koja je cena psenice i kukuruza da li je ta cena isplativa? Da li je cena u nekim periodima godine za povrce isplativa? Cene svinja (u klasi) 200 din kilogram,cene junadi..pa tu nemozes troskove da poklopis...ali bitno je da malinarima uvek nesto smeta...

special image