• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASOVNO ZATVARAJU KAFIĆE! Kriza u Nemačkoj: Svaki 10. preduzetnik odustao od posla!

Autor Miloš Škrbić

Stručnjaci očekuju dalji loš trend.

 Kafić Izvor: Marko Poplasen/Shutterstock

Kriza zatvara restorane i kafiće u Nemačkoj - teška vremena za nemačke ugostitelje se nastavljaju. Od prve godine pandemije korona virusa  2020. zatvoreno je oko 48.000 preduzeća, a 6.100 ih je otišlo u stečaj, pokazalo je istraživanje agencije Kreditreform.

Stručnjaci očekuju dalji loš trend. "Talas je tek počeo“, rekao je Patrik-Ludvig Hanč, šef istraživanja agencije, prenosi dpa. Samo prošle godine svaki deseti preduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14.000 lokala, što je više nego u prethodne tri godine.

Isti je slučaj i sa stečajevima kojih je 2023. godine, prema podacima Kreditreforma, bilo 27 odsto više nego u privredi u celini. Većina malih preduzeća sa do 10 zaposlenih bila je nelikvidna - njih 88 odsto.

Hanč kaže da je jedan od razloga pomoć vlade tokom karantina. Subvencije su obezbedile opstanak mnogih preduzeća i u početku sprečile zatvaranje preduzeća.

"Ugostiteljstvo je bilo jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza poslednjih godina“, rekao je Hanč i objasnio da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, a zatim je stigao udar inflacije.

Osim toga, Vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila PDV za ugostitelje, sa 19 na sedam odsto. Međutim, od januara su redovne cene ponovo na snazi, piše poslovni.hr.

BONUS VIDEO: "NEMAČKI PARLAMENTARCI SU NAJVIŠE KRITIKOVALI SRBIJU" Stručnjaci odgonetnuli: Evo zbog čega je izabran KRAJNJI rok za nove izbore!

Pogledajte

04:19
"NEMAČKI PARLAMENTARCI SU NAJVIŠE KRITIKOVALI SRBIJU" Stručnjaci odgonetnuli: Evo zbog čega je izabran KRAJNJI rok za nove izbore!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Machiaveli💯

Kazite na molim vas kao da uplatimo novc svi mi iz srbije da pomognemo jadnoj nemackoj, mod nas ekonomski tigar trenutno aktuelan tako d cemo pomoci svim srcem nasim jadnim nemcima koji tesko zive i jedu parizer....

Mr.Nesh

Tamo mogu da funkcionišu samo noćni klubovi. Od dnevne varijante nema ništa. Zatvoren je to narod. Nema kod njih druženja i dnevne kafe, kao kod nas. Nemaju dušu. Roboti. Užasan narod.

special image