Prosečna plata u januaru u Srbiji bila je 95.000 dinara. Gotovo tri puta više zarađivali su programeri, a na dnu lestvice su zaposleni u hotelima i restoranima, sa prosečnom zaradom od 60.000 dinara. Zato, tokom cele godine, a naročito pred leto, reke naših konobara, kuvara i sobarica odlaze na rad u okolne zemlje, ali i u celu Evropu, na sezonske poslove.

Loše plaćen, a veoma stresan posao, jer je gost uvek u pravu i kad objektivno nije, učinio je tu delatnost nepopularnom. Poslodavci male plate opravdavaju visokim dažbinama. Kada ugostimo stranog turistu, kažu, mi se bavimo izvozom i zato traže da se PDV na hranu u ugostiteljskim objektima koji je sada od 10 do 20 odsto smanji, kao što je to slučaj u nekim zemaljama.

"Mislim da je negde oko sedam posto u Crnoj Gori i Hrvatskoj na hranu. To je zaista drastična razlika i samim tim sve što plaćamo na kraju meseca je dosta velika cifra", kaže Maja Vardić iz restorana "Nivo".

"Nabavne cene su nam iste kao u inostranstvu, a nismo u mogućnosti da naplatimo uslugu na pravi način koliko oni mogu da naplate, s obzirom na broj turista koji njima dolazi i platežnu moć ljudi koji borave tamo", objašnjava predsednik Udruženja ugostitelja Subotice Vjekoslav Ostrogonac.

Problem kadrova u ugostiteljstvu i hotelijerstvu u celoj Evropi, stariji je od korone, ali ga je ona produbila. Zatvaranje hotela i restorana ili znatno smanjen promet tokom kovid godina, mnoge je ostavio bez posla. Retki su poslodavci koji su deo profita godinama stican, utrošili na ublažavanje problema i zadržavanje radnika. A ko jednom izađe iz neke profesije, pogotovu loše plaćene, teško se u nju vraća.

"Zapadna Evropa ima mega problem i uporno računaju na našu radnu snagu. Poslednja informacija koju smo dobili iz Austrije je da oni planiraju da veliki deo radne snage, ugostiteljske, kvalitetne snage dovedu u Austriju da rade, što će onda kod nas da napravi mega problem. Ako ga ne budemo rešili u roku od dva meseca, zaista ćemo ostati već u maju bez radne snage", tvrdi direktor HORES-a Georgi Genov.

Isplaćivanje minimalne zarade na račun, a ostalo u gotovini, još je jedan problem sa kojim se suočavaju zaposleni u ugostiteljstvu. O visini penzije koju će jednog dana primati, mladi najčešće ne razmišljaju, ali su veoma zabrinuti što ih banke ne smatraju pouzdanim klijentom za dobijanje, na primer, stambenog kredita.

BONUS VIDEO:

Kurir TV IMA LI NADE DA RADNICI ZA MINIMALAC MOGU DA POKRIJU POTROŠAČKU KORPU?

 (RTS/Mondo/A.V.)