• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO TORTA OD 3.000 DINARA NA KRAJU KOŠTA 8.500? Pitali smo Vidu koja je od poslastica napravila biznis

Autor Miloš Škrbić

Kako se formira cena torte za rođendan ili proslavu? Poslastičarka za MONDO otkrila sve slatke tajne, ponekad gorkog plaćanja poslastica.

 Cena torti za rođendane i proslave Izvor: Instagram/cakeboxzemun

Spremnost da u nove poslovne poduhvate zaroni i u neizvesnosti istraje, kako bi kasnije uživala u plodovima svog, doslovno, slatkog rada imala je sagovornica Mondo portala - Vida.

Otkrila nam je šta je sve potrebno za pokretanje privatnog biznisa te vrste i koji se izazovi nameću pre mladom preduzetnicom.

"Pored osnovne opreme i prostora koji zadovoljava sanitarne uslove, potrebno je imati bar elementarno iskustvo u prozivodnji, kao i malu bazu kupaca/mušterija od koje se kreće. Većina žena počinje tako što torte pravi kod kuće, pa kada biznis dovoljno poraste, otvara svoju zvaničnu proizvodnju", objašnjava vrsna poslastičarka.

Međutim nakon prvog i možda najtežeg koraka sledi onaj, koji celu priču vodi ka uspehu ili osrednjosti. 

Kako se neko, ko je počeo da se bavi proizvodnjom hrane, probija na tržište i da li je konkurencija velika?

"Za početak je bitno izdvojiti se kvalitetom i originalnošću. Nekada to bude vrsta poslastica koje nudite, a nekada sam dizajn. Pored originalnosti i konstantnog učenja, bitno je održati kvalitet. Moja parola je: "Sve pravimo kao da će to jesti naše dete. "
Šta sve imate u ponudi od hrane?

"Osim standardnih i mus torti, u ponudi imamo sitne kolače, sitne slatkiše ( cake pops, cupcakes, keks, medenjake, macaronse) , susu krofnice, slana peciva i rolate kao deo keteringa za proslave".

Koji su najneobičniji zahtevi koje ste dobili?

"Dobila sam zahteve za torte u obliku polnih organa, zadnjice, ali i reicmo torte sa velikim brojem crtanih likova koje je teško uklopiti u dizajn".

Koliko košta kilogram torte ili kolača i na osnovu čega se formira cena?

"Svaka proizvodnja ima drugačiji pristup pri formiranju cena. Kod nas je kilogram torte, bez obzira na ukus, 2.000 dinara. Dodatno naplaćujemo samo figurice, alkoholna pića, macaronse i slično. Osnovna dekoracija (puter krem, fondan, šlag) i sitni detalji ulaze u cenu i težinu same torte. U drugim, većim proizvodnjama, kilogram torte ide od 1.500 do 3.500 dinara. Mahom se svaki delić dekoracije doplaćuje, pa konačna cena ispadne nekad i veća u odnosu na našu".

"Primera radi torta od tri kilograma, koja je završena i dekorisana, kod nas košta 6.000 dinara i figurica 500 din, odnosno 6.500 dinara, dok kod drugih dobijete tri kilograma čiste torte za isti novac plus dodatno naplate svaki listić, cvetić i figuricu - pa to dođe nekada i skuplje za 1.500-2.000 dinara, tako da na kraju torta košta 8.000 i više", objašnjava Vida.

Koliko su proizvodi koje pravite poskupeli u odnosu na lane i kako uspevate da uskladite cenu potrebnih namirnica sa gotovim proizvodima?

"Nažalost inflacija je prouzrokovala da neki proizvodi poskupe duplo. Uzmimo primer margarina, koji je koštao oko 60 dinara, a sada i do 130 din. Teško je uskladiti cene sa konstantnim porastom cena sirovina. Kupci nekada razumeju da se u cenu ne računaju samo sirovine, vec i potrošena električna energija, voda i naravno radni sati".

Da li ekonomska kriza smanjuje broj mušterija?

"Kriza se definitivno oseća, ljudi nisu u mogućnosti da priušte sebi tortu i više se okreću kućnoj radinosti. Ključ je pronaći vašu nišu na tržistu, koja je spremna da plati i malkice više za kvalitet.

Ko su uglavnom vaši poručioci i za koje prigode se prave kolači i ostala hrana koju pravite?

"Naše mušterije su uglavnom roditelji, koji žele da ispune želju svog deteta, mada u poslednje vreme imamo dosta i mladenaca koji su probali našu tortu na tuđoj svadbi".

Imate li pomoćnike u ovom poslu ili se isključivo sami bavite istim?

Ovo je moj sekundarni posao, hobi koji se oteo kontroli. Imam dve koleginice koje rade sa mnom.

Koliko vremena vam je potrebno za pripremu hrane npr. za jedan rođendan?

"To je malo teže odrediti jer to zavisi od same porudžbine. Recimo da je za jednu tortu potrebno oko 12 sati za pravljenje. Vreme koje je potrebno da se stegne i pravljenje dekoracije za nju. Za slani ketering nekada je dovoljno i dva sata, a nekada i pet, šest.

Koja je vaša poruka za sve koji bi da pokrenu privatna posao te vrste?
"Spremite puno strpljena i živaca , jer ovaj posao živite i radite 24/7", zaključuje poslastičarka Vida.

BONUS VIDEO: Veroljub je iz očaja otvorio poslastičarnicu i sad je APSOLUTNI HIT U ZEMUNU!

Pogledajte

05:19
"ZAŠTO PORED NAŠEG VOĆA DA UVOZIM NEKAKAV MANGO?" Veroljub je iz očaja otvorio poslastičarnicu i sad je APSOLUTNI HIT U ZEMUNU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image