• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ĐACI IZ BEOGRADA SAZNALI ZA EKSKURZIJU 6 DANA PRE! 2 noći koštaju 250€, oglasili se iz škole i dali objašnjenje

Autor Jana Desovski

Đaci u OŠ "Braća Ribnikar" dobili su ponudu za ekskurziju na Tari koja je izazvala negodovanje kod pojedinih roditelja. Tim povodom oglasila se i direktorka škole.

 shutterstock_730812226.jpg Izvor: Per-Boge/Shutterstock

Roditelji malih maturanta u OŠ "Braća Ribnikar" bili su više nego zbunjeni kada im je u utorak uveče, 16. aprila, na roditeljskom sastanku saopšteno da će deca ići na ekskurziju u ponedeljak 22. aprila. Destinacija je Tara, tri dana i dve noći, a cena 29.300 dinara (250 €). Do srede u dva sata posle podne morali su da potvrde da li be njihovo dete ići ili ne, a prva rata mora da se plati sledeće nedelje, druga u maju.

"Da li se neko u školi zapitao kako će pojedini roditelji skupiti novac da plate putovanje, da spreme dete. Potrebno je i lekarsko uverenje da su deca zdrava, treba zakazati kod lekara, gužve su velike. Da ne bi dete bilo izuzetak, jer se radi o maturskoj ekskurziji, roditelji će se snaći. Ali, ovo je zaista bezobrazluk. O ceni da i ne govorim. Sramota! Zašto nisu išli na početku školske godine na ekskurziju? Na Taru gde idu, sledeće nedelje temperatura biti u minusu", kaže jedna majka za "Novosti".

Direktorka škole: Slušali smo sve zahteve roditelja

Branislava Mandić, direktorka OŠ "Braća Jerković" potvrdila je za "Blic" da su roditelji imali rok od nekoliko radnih dana da prihvate ponudi za matursku ekskurziju, ali je tvrdi da su na tako kratak rok direktno uticali - roditelji. "U komisiji koja odlučuje o javnim nabavkama, od ukupno 13 članova, osmoro je iz Saveta roditelja. Mi smo kao škola upozoravali da će to skraćivati rokove za plaćanje, da će zbog toga biti manji broj, ali roditelji nisu odustajali od svojih namera", ističe ona. Kako kaže, o tome kakve će posledice zahtevi koje je komisija imala imati na vreme je i detaljno upućen Savet roditelja.

Zahtevi Saveta roditelja podigli cenu ekskurzije

"Kao školska uprava takođe smo pohvalili sve kriterijume koje je Savet roditelja tražio da se nađu dokumentaciji za tender. To su bili socijalno poželjni uslovi, roditelji su tražili veliki broj gratis putovanja. Da, na primer, dete koje se obrazuje po bilo kom IOP-u ide gratis. Pored traženja velikog broja gratis putovanja, traženo da na ekskurziju ide i roditelj pratilac kako bi kontrolisao realizaciju programa ekskurzije", kaže Mandić.

Prema njenim rečima, jedno od objašnjenje za tako kratke rokove pred ekskurziju je i to što su roditelji imali razne zahteve. 
"Na svakoj anketi koju su roditelji dobili bila je ponuđena opcija da ili ne. Meni je iskreno žao što je ovakva situacija, ali drugačije nije nije moglo. Kada smo delili ankete rekla sam da mi je kao direktoru škole sramota da dajem takvu anketu, ali je komisija donela odluku da se nastavi sa sprovođenom postupka ankete dece 15. aprila, a već 16. aprila roditelji su mogli da pošalju odgovor", govorio ona.

Saglasna je sa tim da je rok koji su roditelji dobili kratak, ali da su tako "roditelji odlučili". "Mi naravno kao škola ne zameramo roditeljima na tom vidu angažmana. Jedino što nam je krivo je jer smo ispoštovali sve njihove želje, a opet postoji nezadovoljstvo", zaključila je direktorka ove osnovne škole u Železniku.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:46
"PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!"
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (Blic/Novosti/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

faca011

Tu tendersku pricu su uveli na pocetku mojih srednjoskolskih dana,kao da ne bi namestali direktori,nastavnici,roditelji i ostali ukljuceni u izborni proces. Naravno,nista se tu sa tim nije promenilo. Ono sto se jeste promenilo,to je da sad procedura jako drugo traje,i da ukoliko postoji i najmanja nezainteresovanost nekoga u skolskoj upravi,dobije se ovo sto se dobije. Prvo se na maturske ekskurzije uvek islo na pocetku godine jer se sad polako sprema prijemni,a da bi se to realizovalo, tender mora da se pokrene bar u martu za put septembar/oktobar. Imao sam slicnu situaciju gde mi je direktor bio na isteku mandata u trecem razredu srednje,to putovanje ga nije zanimalo,i kad je dosao septembar,nista nije bilo ortanizovano,a novo rukovodstvo je reklo da zbog procedure ne moze pre kraja maja da se ide. U to vreme nikome nije bilo do ekskurzije,pa je takav i odziv bio za matursku ekskurziju u srednoj skoli.

Machiaveli💯

To je sasvim opravdana cena, morate to deci da omogucute ako nemate, radite dva posla, deci mora novac da se obezbedi lako je reci ja nemam, pa zaradi ako nemas!!!

Bombon

Neprihvatljivo skupo za 2 noći. Bacanje para.

special image