• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAČAMAK SKUPLJI OD HAMBURGERA! Nekada bilo sirotinjsko, a danas jelo vredno nekoliko crvenih!

Autor Miloš Škrbić

Kačamak je oduvek važio za jeftinu hranu - što ni najmanje ne ukazuje na nedostatak ukusa ovog jela, na kome su odrasle mnoge generacije.

 palenta Izvor: Shutterstock/Mondo

Jelo koje su zvali i sirotinjskim, zato što ga je izuzetno lako napraviti - jer vam za njega ne treba više sastojaka od broja prstiju jedne ruke! Pored vode, kukuruznog brašna, maslaca, malo mleka kao opcija i soli više sastojaka ne tražite - kada pričamo o osnovnoj varijanti ovog jela. Jagoda Jorga, nutricionista, kaže da ne postoji jelo koje je ultimativno zdravo, ali da kačamak može biti dobar za organizam.

"To je loša hrana za ljude koje imaju dijabetes, zato što ima visoki glikemijski indeks, koji je posebno važno pratiti kod osoba sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom, ili ukoliko su na dijeti. Dobar je kao hrana sa jogurtom pred fizičku aktivnost. Odličan je ako nije masan", kaže sagovornica.

"Izvanredno jelo je za ljude koji imaju problematično varenje i sindrom nervoznih creva, zato što prirodno ne sadrži gluten - pod uslovom da kukuruz nije mleven u istim mlinovima gde se melje pšenica i na taj način "kontaminiran", kaže stručnjak.

Jelo koje spasava kućni budžet u restoranima preskup

Ruška Jakić voli da sprema kačamak!
Izvor: Mondo

Istina je da ga je lako napraviti, a ako to činite kod kuće i vrlo isplativo, pa se u njegov benefit svakodnevno kune Ruška Jakić, čuvena novinarka, navodeći ga kao spasonosan faktor u njenim ekonomskim trzavicama.

"Kada istresem sav novčanik za 1.000 dinara ću kupiti svoje cigarete koje su skupe, otići ću u kafić, kupiću kapućino, a kod kuće uvek imam kačamak, pirinač... Nešto ću da pojedem...", rekla je Ruška.

Sastojci i cena za kačamak

1. Kukuruzno brašno - 90 dinara

2. So - 100 dinara

3. Maslac - 350 dinara

4. Mleko (opciono)

- Dodaci - 

1. Jogurt  - 150 dinara

2. Kiselo mleko - 90 dinara

3. Sir - 350 dinara

4. Pršuta 400 dinara

Međutim, ako jelo poželite da pojedete van svoja četiri zida, za isto ćete morati da pripremiti određenu svotu novca, koja se ranije nije podrazumevala, a danas iznenađuje mnoge.

Kod komšija kačamak 30 evra!

Znajući benefite ovog jela, lakoću pripreme i priuštivost sastojaka mnogi su se našli u čudu, kada su videli da porcija kačamka košta 30 evra u regionu - tačnije u Kolašinu u Crnoj Gori.

Pasulj je 20, hamburger 10, a šolja kiselog mleka pet evra.

U restoranima cene variraju, a pik je na Kopaoniku!

Situacija u Srbiji je drugačija, pa tako u Beogradu porcija kačamka za poneti košta 400 dinara. Uz nju dobijate dva/tri tanko sečena parčeta fete i paradajza. Druga opcija je malo skuplja, pa za 450 dinara dobijate kačamak sa malo čvaraka.

Srpski ugostitelji ne potcenjuju ovo jelo, ali ga spremaju za manje para.

"Porcija nas po normativu košta ne više od 200 dinara, a u to su uključeni punomasni sir i prvoklasni stari kajmak. U Čačku ima gostiju koji redovno dolaze na doručak i poručuju upravo kačamak" - kaže Slavica, kuvarica u jednom čačanskom restoranu.

U restoranima na Zlatiboru cena kačamaka je od 400 do 500 dinara, a na Kopaoniku ide i do 700.

Jednostavan recept za kačamak

Sastojci:
- 2 velike šolje kukuruznog brašna
- 8 šolja vode
- 2 kašike masti
- so

Priprema:

U šerpu sipajte vodu. Posolite je i stavite na vatru da proključa.U ključalu vodu postepeno sipajte kukuruzno brašno, najbolje ono samleveno na vodenici. Smanjite temperaturu i uz neprestano mešanje kuvajte dvadesetak minuta.Kad se smesa zgusne i vidi se dno šerpe kačamak je gotov.

Zagrejte mast tako da se otopi i "zacvrči", pa prelijte kačamak. Izmešajte i služite kao doručak. Ukoliko imate koprive malo ih blanširajte, sitno iscekajte, pa dodajte kačamaku. Tako će biti još zdraviji i hranljiviji.

Ono bez čega se skoro ne može zamisliti ovo starinsko jelo su kajmak, odnosno sir koji savršeno "idu" uz topao kačamak.

BONUS VIDEO: NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA -  LETO I ISHRANA!

Pogledajte

05:11
NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kmeeek

Kod nas je sve u stilu nekog pomodarstva. Zato i treba šišati ove ovce što plaćaju toliko za kačamak. Jedi ga kod kuće ako ga voliš toliko jednostavno se sprema. Ali ne, hoće šabani da se pohvale još da su ih odrali. A ovi im serviraju u kačamak, kajmak, sir, pršutu i još svašta pa im u stvari to naplate. To nije nikakav kačamak, jer možeš da uzmeš stare novine i kada ih iscekaš i dodaš pršutu i kajmak poješćete ih u slast iako su stare novine. Niće isto ukusne. Nego videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Samo kada je nešto in svi nagrnu kao muve na g.... nije važno da li im se svidja ili vole nešto samo da je to popularno, i nije samo hrana u pitanju već svaki segment u životu. Zato neka im na Zlatiboru i Kopaoniku naplaćuju i po 100 evra za porciju kukuruza. Dok je ovaca biće i vune ne smeta mi, ovo je samo jedno zapažanje koliko su ljudi povodljivi.

-

Crvenih?

special image